Amit a VB adott nekünk

brazilvbJátszunkmá’-játszunkmá’-játszunkmá’, mint hrivcsicsák baónika anno az rrtlrl klubon, ber mostan a tik segitségeteket akargyuk kérni, hotty megmutasukk, mitet tanított a Chelseanek a Brazília…

Barátaim a zúrban. Még nem, de már majdnem – a poszt kilövésének ideje ismeretlenségét tekintve – tudjuk, ki a világbajnok (az már megvan, hogy Scolari csudásmesés ex-trénerünk negyedik lett, mer’ a hollandok szétszedték őket a halványdöntőben is) – de azért krvasok tapasztalattal szolgál(t) nekünk ez a torna (is). Merthogy – és erre legyünk büszkék, mint begfigyelők – a/egy VB mindig koncentráltan adja meg azt, merről és merre is tart a világfutball elméleti és gyakorlati síkon.

A döntő fogja eldönteni azt holnap, hogy a kbszott szervezettség, és a “mindent-a-taktikának-és-a-csapatnak-alárendelés” nyer, vagy a “bízzál-mindent-(X)-majd-megcsinálja” futball vezet a végső győzelembe. Így vagy úgy – mert kb ez ettől már független változó – a lényeg csillagaim, hogy – pfejj, de ordenáré közhelyes lesz ez megint – lehet szépen bukni, és érdemtelenül eljutni a reálisnál jobb helyzetekbe-re-vagy mi. A Chelsea helyzetét nézzük most a négy elődöntős jelenleg ismert pozíviójából, ami a szombat este 23:49. Ez nyilván a poszt írása folyamán változni fog, mint ahogyan az író szeszbeviteli hatásfoka is, ezzel viszont önmaguknak mit sem kell törődni, elvileg max én leszek másnapos, vagy mi.

muller_kroos

Valójában azt akarom elővenni, hogy egy-egy stílus csapott össze a két elődöntőben Brazíliában, mégpedig a “szervezettség” kontra “egyéniségre építés”. Az “Európa” vs “Dél-Amerika”. Ismerjük az eredményeket: a németek vállalták a játékukat, a brazilok pedig – ugyan legjobbjaik nélkül, de – a kibszott legtörténelmibb lffaszba néztek bele, míg a hollandok feladták a játékukat, s a végsőkig húzva elhasaltak a lelki erő próbáján.

Ismerve José lelkivilágát, ars poeticaját, és általában véve stílusát, a Chelsea lesz a német és a holland válogatott kombinációja – remélhetőleg a jobbik, mintsem a vesztes mixture kategóriában. Minden esetre rá baszottul nem jellemző a bárki kezébe varázspálca delegálás, ergo nem fog Ázár sem Neymar/Messi módjára jokert játszani a 11 lapos pakliból, de ha minden jól megy, ő lesz a király a dáma és az ász között. Ergo, beáll a sorba, ahol lehet még király, csak nem egyedülálló, hanem faszagyerek.

Betűzöm ide, hogy akartam játszatni veletek egy apró játékot villámposzt szintjén, miszerint írjatok 3 játékost, akit a VB alapján igazolnátok, csak aztán úgy döntöttem, hogy le fogjátok azt írni ti ide is, aztán jóság van. Nodeszóval. Nem tudom, tudok-e 3 illetőt mondani, mert vagy több, vagy kevesebb – DE: a VB alapján (ami elvi hülyeség, mert) igazolni én 2, azaz kettő játékost adnék a Chelsea meglévő keretéhez: ez pedig Müller és Kroos. Ha nem lenne a világlegjobb kapusvitánk, sírva követelném a Navas vs Ochoa kettős egyikét az No1 posztra, Robbent vissza, ésatöbbi ésatöbbi, a lényeg, hogy ami hiányzott az előző szezon Chelseajéből, azt bizony ez a két ember testesíti meg. Müller ugyanis önmagában nem a legképzettebb futballista. Nem ő a legjobban cselező, ha lenne térlátása és kiváló technikai adottságai, akkor meg már akár világklasszisként is emlegethetnénk, így meg nem, de azért kurvára elférne nálunk is, – és talán jobban, mint Costa, de ezt már csak “utólag” tudom majd megítélni, lévén egyik új szerződést kötött a Bayernnel, a másik meg fél lábban a spájzban van.

Kroos alternatívája viszont nem igazán létezik nálunk, és gecimód kellene, inkább ő, mint a másik, “elvileg” helyére hozandó (ugye nem is egy poszt) Khedira, aki szintén nem rossz opció, de a Realnak kifizentő árért jöhetne Kroos is, ami/aki kb tizenhatszor jobb opció. Nem mintha így is nem lenne elégséges+ csatárfeed opció a csapat A v B v C taktiájában, de azért Ramirest bármikor elcserélném akármennyiráfizetéssel a németre…

jm dilemma

Ééés… térjünk a lényegre. Nem a játékosokra. A taktikára. Dzsozé. Remélhetőleg a sohamegnemalkuvó. Mert basszameg, az egyetlen dolog, amit kibszottul megtanulhatott mindenkibárki a VB-n, hogy ha feladod a játékod, akkor törvényszerűen buksz. By thy way, lényegtelen, hogy önszántból, vagy a helyzet hozza. Ha nem MERSZ játszani, AZT, amit tudsz, akkor kampec. Vicc? Lófaszt. Nézz végig a mezőnyön. Kolumbia-Brazília. A drogbárók mit toltak? Azt, amivel korábban rommávertek bárkit? Ah. Nem. Megijedtek a hazaiaktól – ki is kaptak. Costa Rica, a VB szimpatikus “kiscsapata”? A nyakam rá, hogy elverik a kimerülő hollandokat – ha nem adják fel a korábbi játékukat. Belgák? Hát rommárakják ezt a szerencsétlen (azóta ugye döntőbe jutő) Argentínát, HA. Ha, nem adják fel azt, amit az USA ellen toltak. José fiam figyelsz?!

NST pajtásunk akarott írni egy posztott a Kroos nevű gyareknek, ennyire jutott, azé adjuk meg neki, amit kell, ha nem égeti ki a retinánkat a kibszott skin, hogy igaza van. Ez a legkevésbé sem változtat azon, hogy a játékosokkal agyonbaszott középpályánk nem feltétlenül igényli a dajcs srác meglétét, mindazonáltal ő az én meglátásom szerint egy akkora tátongó lyuk, hogy Ciccolina nem tudta akkorára tátani a száját egykor, mint érte kellene.

Mire jutottunk így a pre-season előtt? Kell egy A és egy B taktika, esetlegesen egy C, hozzáillő játékosok, és ragaszkodás a végsőkig a jóhoz – nem pánikszerű basszantás az egyikből a másikba. Feltételezve a keret változatlanságát – ami elvi hülyeség, de mégis – nem kivitelezhetetlen. Erősödtek a riválisok? Relatív. A közvetlenek egyelőre nem. A ManU igen, de főképp tréner szinten. Mi megvettük a hiányzó csatárunkat(?), és a hiányzó(?) középpályásunkat. Van még egy balkettőlyuk, és egy pivothiány. Innentől jöhet Sanchez (haha), meg bárki, az alap ránézésre a PL Stamfordra hódítása, JM csillagom, akár tetszik, akár nem. Lampard és Cole nélkül, de ezt te választottad.

Visszatérve a címre, amit én adtam, és még csak nem is véletlen: mit adott nekünk a világbajnokság? Tagadhatatlanul azt, hogy egy-egy meccsen nem feltétlenül, de akkor is főleg, és összességében pedig pláne: a legösszetettebb csapat mehet legtovább. Nem tudva, hogy a BL v a PL a legfőbb cél – Abra szemében, mert hát az enyémben a Premier League – José gatyája lóg, fel kell kötni. A gatya megvan hozzá, a korc pedig az ő kezében van.

Összességében pedig a végső konzekvencia agyig hatoló Umbrella kérdése az, hogy akkor érdemes-e (mégha nem is reális) feláldozni a csapatjátékot egy hős oltárán, vagy a győzelem a megalkuvás nélküli csapatjátékban rejlik? Azt mondják az okosok, hogy a meccseket a támadók, a tornákat a védelmek nyerik. Ott voltunk, végig, a sorozatok adott végéig, a csaták esetében ritkán döntött a támadósor. Eddig. Lehet-e a branyol a megoldás? Mostmár krvára remélem, mert minden elvi ellenkezésem ellenére idehoztuk, innentől pedig jobban bízok benne, mint a lottó 5-ös-ben, ami ugyan csak 1 fokkal jobb, mint a semmi, de már muszáj voltam a pozitív tartományba mozdulni, ha már JM azt gondolta, hogy Costa a megoldás a problémáinkra. Torres 1,5. Vagy, ha minden jól megy, LEGALÁBB 2,0. Az általam protezsált Mandzukicsot odaadtuk a helyére az Atletinek féláron. Én fogok a legkevésbé röhögni, ha ebből szarul jövünk ki, pedig benne van.

Nade, amit a VB adott nekünk. Herrerat figyeltétek? Mexikó nem ment a legvégsőkig, de a megalkuvás nélküli játékuk engem ámulatba ejtett. Talán ők voltak, akik a legtovább bírták a saját játékukkal. Mert hiába voltak jók és számomra szimpatikusak a belgák, a costa rica-iak, a kolumbiaiak, a végén mind-mind feladták, amit csináltak, és buktak. Elvárásokat nem fogalmaznék meg a csapattal szemben augusztus elejéig első körben, de másodvonalasan már most közlöm, hogy részemről a cél a PL. Aztán jöhet a többi.

Jose#CFCBlog

 • Ricky

  Véleményem szerint JM nem fog megint defenzív focit játszani egy Hazard-Fábregas-Oscar hármassal előttük meg egy D.Costa nevezetű csatárral.
  Viszont a PL óriási versenyt ígér a mostani szezonra az Arsenal a ManCity a ManUtd ti a Liverpool és talán még a Spurs vagy Everton valamelyike is versenyben lesz az aranyért ezt ti annyira lehet hogy nem élvezitek majd viszont én és gondolom még sok kívülálló annál inkább:)

  • Hm, én reménykedem benne, hogy idén is jó lesz a PL. Imádtam az előző szezont is. Kiélezett volt, izgalmas, tele csavarral. Nyilván nem bánom, ha mi nyerjük a végét 🙂 de ettől még nekem is lényeges, hogy a szezon jó legyen.

  • mohacsia

   Én azért nagy pálfordulásra nem számítanék.

 • thiemecsaba

  Te Zenzo…ha ez a Kroos gyerek picit sötétebb lenne(színben :D), nem hasonlítana valakire? Valami bölény féle akármire/akárkire? 😀

  • Először is elnézéskérés, ha netán valakit bántana a poszt valamelyik része, szövegzése, v ilyesmi, a helyzet az, hogy most vettem észre, hogy posztoltam az éjjel – sakálrészegen :)) Le nem veszem, mert a sok khm, vulgáris kötőszót leszámítva sem elütés, sem gondolati hülyeség nincs benne.

   A kérdésen jót röhögtem, de szerintem nem. Essien játéka alapvetően épült arra, hogy – fénykorában – hat lába és minimum négy tüdeje volt, nem lehetett eltiporni sem, cserébe bárkit lenyomott erőből, vagy lefutott. Viszont alig volt képes megcsinálni egy cselt, és a játéka legnagyobbrészt nélkülözte az eleganciát. Namármost Kroos – ha nem gyökeres, de – ellentéte szerintem ennek a “típusnak”. Amiben megegyeznek, az kb az, hogy ugyanúgy sírva könyörög érte a középpályánk, mint egy 2008-as Essienért.

   • thiemecsaba

    azt láttam, hogy kicsit elcsúszott a poszt élesítés, mivel nem ismerjük a VB győztest :)) ami az összehasonlítást illeti, nekem azért ugrott be, mivel: tökéletes párja egy vérbeli vkp-nak, lát is a pályán, fel is ér a támadásokkal a 2. hullámban…viszont az is lehet, hogy mindezt csak az utolsó mondatod fejeli meg igazán! :))

    • van némi szórendi zavar a mondatban ugyan, de logikailag hibátlan 🙂

     “Még nem, de már majdnem … tudjuk, ki a világbajnok”

 • Levi97

  Három játékos a VB alapján?
  Szélső-védőként jöhetne szerintem Aissa Mandi (Algéria; Reims) vagy még inkább Ricardo Rodriguez (Svájc; Wolfsburg).
  Mindkettő fiatal (22 ill 21 évesek) és klubcsapatukban is kezdőjátékosok, már most. Mandi mind a két oldalon tud játszani, a VBn szerintem kifejezetten jó volt bal oldalt, és a felépítése is igen jó, fejeseknél hasznos lehet. Nem is olyan drága, transfer 2 millióra írja.
  Mindezek ellenére én mégis Rodriguezt preferálom, a svájci csapatból nekem ő volt a legfeltűnőbb (Shaquiri után persze), illetve svájci ismerősöm is teljesen odáig van érte, gondolom nem véletlenül. Ő talán jobban is illene a csapatba, hiszen Mou számít a védők támadójátékára is, ami szerintem neki az egyik erőssége. Utána néztem kicsit, a Bundesligában 5 gól, 9 assist, 78 key pass, 9 MotM és még jól is cselez…
  Ezt szerintem mind megmutatta a VBn is, ezért kicsit borsos az ára (transfermakt 28m euróra becsüli)…
  Harmadiknak én is Kroost jelölném meg, egyetértek zenzoval:)

  • Mandi nem rémlik, valahogy Algéria olyan jellegtelen maradt számomra, hogy nem jegyeztem meg belőle senkit. R. Rodriguezt adom.

 • mohacsia

  Mondjuk: Müller, Rojo, Pjanic

  Persze nem ők voltak feltétlenül a legjobbak, de hát a kérdés az volt, hogy kit igazolnánk le és mondhatunk pl szélsőket vagy irányítót az az a két dolog amire a Chelseanek nincs szüksége. Meg kapusra, ahogy a posztban is írtad. Ellenben LB-re meg deep lying playmakerre nagyon is. Kivéve, ha Fabregas fogja az utóbbit játszani. Müller meg szerintem zseniális és kb centertől elkezdve szélsőig mindent tud játszani.

  • Pjanic jó volt nagyon, ez tény. Cole-ért ideadhatná a Roma 🙂

   Egyébként lehet tolni your11 dream teamet a fifa oldalán. Én őket írtam be: Navas; Srna, Cahill, Marquez, Hummels; Kroos, Oscar, James Rodriguez; Müller, Neymar, Cambell – Herrera. Végignéztem, kik maradtak ki, és rájöttem, hogy rohadt nehéz EGY dreamteamet összeállítani 🙂 Hármat, esetleg. Mert milyen már az, hogy Messi és Robben nem fér be. Pjanic, de Vrij, Vlaar (még a kihagyott büntető ellenére is), Blind, Ricardo Rodriguez, Omeuro, Duarte, Perisic, Pogba… de a balf*sz-válogatottba sem tudnék mindenkit beszorítani a 11-be, aki megérdemelné 😉

 • terryaborsa

  Shaw(tudom hogy már elvitték), Pjanic szerintem is, illetve nagyon szimpatikus Origi. 🙂

  • Az mindegy, ez csak elméleti dolog, mondjuk játék 🙂 egyébként Shaw a vb-n nem volt igazán meggyőző. Ergo a vb alapján tuti nem hoznám el. Origi jó pont, fiatal, gyors, erőteljes – mondjuk ez kb ugyanaz, mint a Brazíliában semmit sem mutató Lukaku.

   • terryaborsa

    válogatottbol kiemelkedett 😀 jó ez nem olyan nagy dolog de akkoris..:D

 • A .com még nem írta meg, de elvileg igazoltunk ismét.

  Arra nem tudom, mennyi az esély, hogy a nagy csapatba is bekerülhet egyszer 🙂

  Chelsea have completed the signing of Ecuador youngster Josi Quintero (17).

 • Blue One

  az én három játékosom (a VB alapján. A zárójel azért van, mert a két játékos nem csak a VB miatt “igazolnám le”):

  Pogba,Pogba és Pogba.

  Nagyon jó lenne ha le tudnánk igazolni. Szerintem tökéletes igazolás lenne. 2 birodalmi lépegető lenne ott a védők előtt, ráadásul Pogba finoman szólva sem jön zavarba ha nála van a labda ( és netán cselezni kell…). Egyedül az ára az, ami sok. 60 millió.( Hazard volt 35). Ő megérdemelten lenne az “legdrágább” futballistánk az utóbbi időben. Costa is hasonló áron volt, de legalább sok gólt lőtt. Pogba tehetséges, jó szezonja volt ( 7G 11A), de ez nem ér 60-at. Le kéne azt alkudni, belevenni a román porszívó árát és kész az üzlet. Lenne egy középpályásunk 10 évre. Hazarddal jól megértenék egymást illetve nagy haverok lennének.

  Kicsit “komolyabbra” fordítva a szót lenne még egy játékos aki oda kívánkozik a “3 ember” közé.Ő pedig a svájci bal bekk, Rodriguez. Védő létére 5 gólt( ebből 2 tizi) és 9 gólpasszt (!!!) a jegyzett a Budesligában. 34 meccsen lépett pályára és 2 lapot kapott(!!) szintén védő létére. A whoscored értékelése alapján az ötödik legjobb játékos a top bajnokságokat figyelembe véve. Így talán nem is meglepő, hogy az év európai csapatába is beválasztotta a már korábban említett oldal. Piaci ára 25 millió font.

  És miért érdekes/fontos ez?

  1) Luis még alá sem írtlassan a pótlására kell kinéznünk valakit… ( mire elkezdődik a szezon29 éves lesz…) Ahhoz képest elég drága
  2) a mindenkire rámozduló vörös köcsögök szemet vetettek rá. Shaw már elvitték Rodriguez-t már nem kéne engedni

 • Kroos-t sajnos beszippantották a habfehérek, pedig tényleg nagyon elnéztem volna Kékben, de már mindegy. A sokáig velünk is szóba hozott Khedira meg tán ágyús lesz. Ezzel lényegében az igazolható németek el is fogytak – már persze a top kategória 🙂

  • Blue One

   előbbiért valóban kár, az utóbbiért nem

 • benpalfi9

  Sziasztok! Tudom nem a temahoz kapcsolodik, de kozeledik a fradi elleni meccsunk, lassan lehet jegyeket is venni. Gondolom innen is jottok paran, de en pl vendegszektorba mennek, de oda elv csak chelsea szurkoloi kartyaval lehet. Tudtok errol vlamit? vagy akar semleges taborba is menek, csak nem akarok a fradistak koze mert megis csak a kekeknek szoritok:)

  Elore is koszi a valaszokat!!

  • Hali, a Fradi-Chelsea meccsre a jegyek már kaphatóak, 11-től Angliában a szezonbérletesek és tagok számára, viszont baromi drága, egységesen 65 font a vendégszektor (itt döntöttem úgy, hogy én nem megyek, pedig akartam, de ennyiért kimegyek Angliába, és ott nézem meg a Stamfordon őket vazze), a Fradinál pedig tegnap óta árulják a jegyeket, amennyire tudom, az első 3 napban itt is csak a már szezonbérletet váltottak vehetnek. Itt az árak 4000-40000 HUF között vannak. A Chelsea 1000 db jegyet kapott. A .com-on itt van több infó:

   http://www.chelseafc.com/tickets-membership/tickets.html

   Azt nem tudom, olyan, mint “semleges” szektor lesz-e, gyanítom igen, de erről semmi hírem nincs.

   • Blue One

    “egységesen 65 font a vendégszektor (itt döntöttem úgy, hogy én nem megyek, pedig akartam” –> van membership-ed?

    • nekem személy szerint nincs, de hát erre jó a szurkolói klub 🙂 mondjuk, ha máshogy nem, ki is váltottam volna akár, de ilyen jegyár mellett nem.

   • benpalfi9

    Igen, akinek nincs berlete az csutortoktol vehet. Bközépbe meg turheto az ár oda 9000tol lehet, de nem hiszem h jo szemmel neznenek ott chelsea salban:). De a sarkokba C1, C2, D1, D2be is elfogadhato oda 15 rugo, en sztem odamegyek:)

    • babence

     én is D1be vettem, ha sokan vagyunk csak nem lincselnek meg a fradisták 😀

  • Blue One

   Sociedad ellen 15 font a jegy a felnőtteknek, a gyerekeknek 5…

 • babence

  Mi a helyzet Yaya Toureval? A Citynél most rendesen elkezdett problémázni a szezon után, talán el is engedik kellő pénzért, bár rivális csapathoz nem nagyon hiszem.

  Kroos ügynöke meg még mindig tagadja, hogy bármi végleges lenne a Reallal, szóval még lehet reménykedni…

  • Blue One

   Touré szerintem marad. Ha valami csoda folytán menne akkor szerintem Párizsban kötne ki. Kroos meg szerintem esélytelen. Ügynökök mindig mindent mondanak… Játékos lenyilatkozza, hogy odamegy ( a sajtó már hetekkel korábban kész tényként közölte) erre ő most kitalálja, hogy majd le kell még üljenek beszélgetni…

 • gorkaf78
 • hagyma

  Nem lesz egy kicsit sok? 3 PL esélyes csapatot ki lehetne állítani ebből a keretből, nem hiszem, hogy okos dolog így igazolgatni, nagy sztárok fognak padozni, vagy be se fognak kerülni a keretbe és könnyen megbomolhat a csapatösszhang, ha elkezdenek balhézni.

  • Lavid Duiz

   Ahogy José-t ismerjük, kiválaszt 11 játékost, plusz 3-4 főt cserének, aztán csak nekik lesz esélyük pályára lépni több meccsen is. Szóval, én úgy számolok, hogy kb 14-15 játékos lesz, akik rendszeres játéklehetőséget kapnak. Egy biztos, Torres sokat fog pályára lépni. 🙁 A többieknek most még semmi sem biztos.

  • Viktor Szabados

   Nem hiszem. Tavaly az volt a baj, hogy elfáradt minden szekció és persze igazán jól teljesítő befejező csatárunk sem volt. Most lehet, hogy lesz, de azért nem iszom még előre… Luis kellett, mert Azpi nem bírja végig, Fabregas ismeri a PL-t, és persze Costa, akitől várunk majd szép…nem az nem fontos, sok gólt. 🙂

  • sok max a déli áramlat lesz a csapatban – vagy csak én nézem egyre aggódóbb tekintettel ezt a reménytelennek tűnő hispánosítást és brazilosítást? Már előre rettegek a hosszúujjú mezes időszaktól :s

 • gorkaf78
 • Idei első felkészülési meccsünkön 5-0-ra vertük a League 2-es Wycombe-ot, erősen tartalékosan. Gólszerzők Bamford, Brown, Terry, Ivanovics, Brown. A kezdőnk egyébként így nézett ki: Schwarzer, Kane, Aké, Christensen, Chalobah, Piazon, Baker, Swift, Romeu, van Ginkel, Bamford 🙂