Ellenérzések

transfersBeszéltünk már – vagy mondhatom úgy, hogy írtam már róla -, hogy a szurkolás érzelemalapú, egyénre jellemző, szubjektív és szenvedélyes. Rendre érzéseket és ellenérzéseket vált ki belőlünk, nincs olyan vonatkozás – vagy legalábbis nem sok – választott csapatunk kapcsán, ami hidegen hagyna bennünket. Beszélgessünk most a ‘hozott’ múltról.

A téma mindig aktuális, most is, meg most különösen, hogy hétfőn megérkeztek Cobhambe a spanyolok is többek közt, hogy aztán átülve egy másik repülllőre máris tovaszálljanak a sógorokhoz, Ausztriába edzőtáborolni úgy mindenestől. Ez a kontingens (már a spanyol, értitek, nem a ooosztrák, legyen régi vagy új, Torres, Costa, Luis, Azpi, Fabregas) alapjában osztja meg a Chelsea szurkolói társadalmat, de mi azért merészkedjünk vissza kicsiny kommunánk világába – a helyzet persze itt is ugyanaz, mégis más, esett is már róla szó, meg fog is, csak most meg még poszt is lesz-lett belőle.

Az egész gondolattobzódás tegnap este indult el, mikor a belső levlisten jött egy vélemény, én meg közben a .com-on nézelődtem. A kulcsszó: Fabregas. Írotta vagyon a levlisten egyik szerzőnk, hogy számára még mindig akkora megrázkódtatás Cesc jelenléte, hogy még az (első közös) edzésről készült képeket sem tudta végignézni – én pedig épp Fabregas első kérdezéses monológját néztem végig a Chelsea TV-n.

Az a furcsa, és számomra is, hogy egyszerűen nem tudok nem örülni Fabregasfabregas-chelsea érkezésének, és szinte semmilyen ellenérzés nincs bennem vele kapcsolatban. Pedig eddigi futballkarrierjének legtöbb mozzanata indokolná ezt – épp ezért meg is értem az “ellentábort” is. Azért kell az idézőjel, mert őket meg közben nem érzem ellentábornak. Fura kettősség ez, a fura érzések fura kettőssége.

Miért van az, hogy bizonyos dolgokat szívesen megteszünk, időt és energiát nem kímélve, míg másokat, amelyek bár hasznosak és előnyösek lennének számunkra, végnélkül tologatunk? Mik a mozgatórugóink? Áttételesen: miért van az, hogy bizonyos játékosokkal kapcsolatban rendkívül visszás érzéseink vannak, míg másokkal kapcsolatban – mégha tudjuk is, hogy fel kellene háborodnunk – mégsincs?

ashMégis hogyan lehet az, ültem magammal szemben és bámultam a bamba tükörképem a sötétben a képernyőben tükröződve -, hogy Ash-t 8 évnyi teljesítménye ellenére sem tudtam soha bevenni igazán? Persze nem azt mondom, hogy nem tudtam kedvelni, de hiába tett többet az elmúlt évek alatt, mint Carvalho vagy Gallas, a portugált vagy a fhansziát valahogy “közelebb” érzem magamhoz. Mi lehet a mozgatórugója az ilyen érzéseknek? Miért van, hogy Torresszel az elején voltak fenntartásaim (más kérdés, hogy megítélésén csak rontani tudott), akár anno Decoval, Bellettivel, Meirelessel kapcsolatban? Gyűlöltem a gondolatot tavaly ilyenkor, hogy Rooney vagy Eto’o nálunk játszhat, a kamerunit a végén mégis megkedveltem. Hogyan tarthatom fenn hovatovább az átlagon túlmutató szkepticizmusom általában a brazilokkal kapcsolatban, de különösen Ramiressel vagy az azóta már távozott Luizzal kapcsolatban, míg Alex vagy Oscar esetében ha volt is ilyen, gyorsan tovaszállt? Persze fel tudnék sorakoztatni egy sor logikai érvet ezek mellett, viszont ezek mind utólagosan hozzáadott, már meglévő érzést magyarázó érvek lennének. Az érzések lehetnek (sőt!) előítéletesek, előítéleteink azonban tapasztalaton alapulnak. Lényeges, hogy a mai korban az előítélet bőven negatív töltetű szó, ha mást nem, ezt elérte a politika, pedig nyilván léteznek pozitív előítéletek is, elvégre egy “ismeretlen” fiatal angolra is mondhatjuk, hogy na, egy X rakkolós, nemkreatív angol futballista, a kérdés a körítés. A kérdés az X, ami lehet “jó kis” vagy akár egy “már megint”. Tűsarkú hispánok, powerhouse afrikaiak, síró szájú franciák, labdabuzerátor brazilok. A véges végtelenségig folytatható.

Costa_cheCosta esetében is vannak ugye fenntartásaim, ha úgy tetszik, nevezzük előítéletnek, mert hát az, és a mérleg pozitív serpenyőjében egyedül az áll, vagy ül, hogy José őt akarta. Foggal-körömmel küzdöttem a leigazolása ellen a magam szintjén, mégha az ugye kb a semmivel egyenlő is, hogy elmondom párszor pár helyen, hogy ne őt, illetve őt ne, de most kényszeresen magamra erőltetem azt, hogy ő a csatárunk és kész, José őt akarta, Torresnél meg csak nem lesz rosszabb, szóval hajrá.

Fabregas esetében viszont ismétlem, nem tudok nem örülni annak, hogy érkezett. Előtte is sejthető volt, de az interjúból pedig végképp kiderült, hogy ő José miatt érkezett, a portugál kifejezett kérésére, ami azt is jelenti egyben, hogy JM nem csak, hogy látja a helyét a keretben, de kész ötletei vannak a hasznosítására. Egyértelműen és világosan elmondta Fabregasnak, mit akar elérni, és ehhez mit vár el tőle, és mindezt olyan meggyőzően, hogy Fabregas aláírt. Pedig biztosan felmerült benne is, hogy az Arsenal és a Barcelona nem éppen a legkedvesebben csengő nevek Kékhonban, és egy dolog a pénz, de azt sem hiszem, hogy Torres győzte volna meg arról, hogy milyen jó is a Chelseaben focizni, vagy maga a Chelsea badge szíve felett viselése lett volna a hajtórugója az érkezésének. Ez José volt, meg az, hogy végre legyen esélye PL-t és BL-t nyerni.

Persze sokan feltűzhetik a zászlójukra ezeket az érveket ellene, de azért ne feledjük, a Chelseanek még nagyon sok év kell ahhoz, hogy valamely N típusú játékos azt mondhassa, hogy egy álma vált valóra azzal, hogy a Chelseabe igazolhatott. Most is van ilyen, egy részük még őszinte is. Ez azonban nem szükséges, és nem is elégséges feltétele annak, hogy valaki a Chelsea mezét ölthesse magára meccsről meccsre. Ne értsen senki félre, nem azt akarom mondani, hogy ez az érzelmi töltet lényegtelen. Csak azt, hogy az élsport a zsoldosoké, az is volt, az is lesz, nem válogat csapatszinten, bármennyire is szeretik sokan épp a Chelseat mondjuk zsoldosseregnek bélyegezni. Így (viszont és legalább) felértékelődik az a kevés, aki Terry, Gerrard, Giggs, Zanetti és Totti és Del Piero és Maldini, mert ha mindenki ilyen lenne, akkor nem beszélnénk értékről.

Közben épp nézem, hogy a tegnap esti eszmefuttatás még szült hozzászólást a levlisten is, wudigessboi írta, hogy “Érdekes ez a double standard dolog. Engem Torres nagyon zavart, Rooney (és Modric) is zavart volna, Cole-lal viszont nem volt különösebb problémám.” míg kdako, akivel az egész beszélgetés elindult, annyit reagált, hogy “Torres az elején nem zavart, ahogy Rooney megszerzését is hatalmas fricskakánt fogtam volna fel a MU felé. Fabregas képességeit elismerem, nyilván hasznunkra is válik, ezzel együtt szimpatikus sosem lesz. “

Ismét más besorolás a kb homályból érkező Ápilikvetá, aki meggyőző teljesítménnyel kedveltette meg s lopta be magát minden Chelsea szurkoló szívébe, annak ellenére, hogy spanyol.

rafaMindannyiunkban más és más nyomot hagy bármelyikük, ami ráadásul idővel változik vagy változhat, viszont vannak olyan mélyen gyökerező ellenérzések, amiket még az idő vagy a teljesítmény sem oldhat fel. Én magam példának Benítezt tudnám felhozni, amit egyszerűen az EL-győzelem ellenére sem tudtam megbocsátani Abranak. Mondhatom, hogy ez a visszásság (pedig ez azért finom szó rá) több dologból gyökerezik, összetett érzés volt, egyrészt maga az ember és stílusa miatt, az általa képviselt futball dettó, amire rájött még súlyosbító körülményként a Liverpooli múlt, és egyáltalán a helyzet, amiért és ahogyan érkezett (igen, Robbie méltatlan kivágására gondolok).

Minden esetre azon az alapvetésen felül, hogy a gondolatok és érzések nem feltétlen racionálisak, és a legkevésbé sem logikusak, sok más megállapítást nem tehetünk. Max kicsit kényszeríteni kell magunkat, hogy képesek legyünk ha nem is megérteni, de átgondolni és valahol elfogadni a másik/mások véleménykülönbségét, anélkül, hogy élő egyenesben hülyéznénk le. Oké, a győzködő-magyarázat mellé egy bazzeg még befér. A többit nyeljük le. A világ nem ettől lesz szebb, de ennyi még nekünk is beleférhet. Ha más nem, azzal a jó eső érzéssel nyugtázhatjuk a dolgot, hogy megpróbáltuk.

 • Lavid Duiz

  Fabregas érkezésének én is örülök, bár furcsa lesz őt Chelsea mezben látni. (Ennyi baj legyen!) Costának már jóval kevésbé örülök. Szerintem hiba volt megvenni. Remélem, rám cáfol. Luis-t meg egyszerűen nem ismerem.

 • Chester_B

  A téma érdekes, ahogyan az emberek válasza is erre a kérdésre, még Chelsea drukkereken belül is.

  Nekem minden játékosról van véleményem, aki a klubhoz igazol. Van akit jobban ismerek, így róla bátrabban nyilatkozok, és van akiket nem, de akkor is kelt egyfajta benyomást vagy az első nyilatkozattal, vagy ahogyan fogja a mezt a szerződése aláírása után. Voltak olyan játékosok, akiktől falra másztam ezek láttán, de viszont hatalmas előnyük [:)))], hogy engem a teljesítménnyel meg lehet győzni, és hajlamos vagyok változtatni a megítélésén, persze ha olyat látok tőle ami megfog.

  Hogy nevesítsem őket, Romeu nem volt szimpatikus, az első nyilatkozata után az jött le, hogy “Örülök hogy itt lehetek, és jó játékkal visszatérhetek Mekkába”. Viszont engem Boas kezei alatt meggyőzött, hogy nagyon hasznos játékos lehet még kék mezben, érdemes lenne megtartani. Voltak riválistól hozott emberek, Cole és Torres szerződtetésének nagyon örültem, posztjukon akkor bőven a TOP5-höz tartoztak, ahogyan most Fabregas is. Cole-t nagyon megkedveltem az itt eltöltött 8 év alatt, Torres meg teljesítménnyel nem, de alázattal rászolgált arra, hogy ne utálattal nézzek rá, bár minden játékosunk olyan hozzáállással játszana mint ő, lehet nem itt tartanánk.

  És akkor a delikvens, Fabregas. Nekem nem szimpatikus egyelőre, de el kell ismernem, hogy nem lehetett kihagyni ezt a ziccert. Valószínűleg azért nem szimpatikus még, mert nyíltan Lampard pótlására hozták taktikai szerepben, ami tekintve, hogy nekem Lampard az alfa és az omega, nagyon erős, főleg frissen a távozása után. [titkon reménykedtem benne, hogy maj McEachran fogja pótolni, sajnos ettől nagyon-nagyon messze vagyunk] Viszont, ez az ember Mourinho taktikájában hatalmas húzás lehet, egy olyan Mata van a középpályán, aki védekezni is tud, ezzel segítve Mourinho taktikáját, amibe csak három hiányzó láncszem volt, amit sikerült egy nyár alatt pótolni. Szóval meglátjuk, ha hozni fogja a gólokat-gólpasszokat, akkor valószínűleg megkedvelem, bár nem utálom, csak egyszerűen fura és abszurd. Olyan érzésem volt mint amikor Torrest leigazoltuk, és fogta a Chelsea mezt, nem hittem el, hogy ez az ember nálunk fog játszani, és csak tátott szájjal és értetlenül bámultam magam elé, na ez van most is.

  Luis első nyilatkozata alapján viszont nagyon szimpatikusnak tűnik, Costa meg egyelőre semleges.

  • Blue One

   Romeu nekem se volt szimpi. Onnan jött, ahonnan nem kellett volna és az ilyenkor szokásos visszavételi opciót is beletették, ami még jobban idegesített. Utána játékával tényleg rászolgált az elismerésre. Ettől függetlenül én arra számítottam, hogy eladjuk erre most hosszabbított…

   Cole, Torres esetében nekem se volt ellenszenv, Cole játékában hiányérzet sem. Torresében pedig csak az volt.

   Luis: abszolút szimpatikus. Egyszerű dolgokat mondott az interjújában mégis látszott rajta, hogy tényleg úgy is gondolja, ami azért manapság sajnos ritka…

   Egyiptominak sem örültem, mert Mata helyére jött. Vele nem vagyok “kibékülve”, bár erről nem tehet, nem is tett semmit rosszat. Egyszerűen mindig úgy gondolok rá, hogy ő azért lehet itt, mert Mata elment… 🙁 de még 1000x jobb, mint a Lampard “utód” és története

   Williannak pedig jobban örültem volna, ha azt a halacskás kanyart nem teszi bele…Előtte nagyon drukkoltam, hogy idejöjjön, majd mikor elment oda… aztán meg mikor idejött, úgy voltam vele kb, hogy oké…nem tudtam neki úgy örülni, mintha “elsőre jött volna”

 • Blue One

  Én pont fordítva látom a dolgot. Én Costa érkezésének nagyon örülök, míg a spanyolénak nagyon nem. Emlékszem, mikor néztem egy Real Atleti meccset Costa állandóan balhézott. ( milyen meglepő, nem? :D) Többször került nézeteltérésbe CR-el és azt hittem, úgy gondoltam, hogy kis túlzással kb ezért van a pályán, hogy felidegesítse az ellenfelet, hátha kiállítanak valakit. Nagy darab, balhés, darabos csatárt láttam, akiben nem volt semmi extr (de nem is utáltam). Innen jutottunk el oda, hogy nagyon szerettem volna ha hozzánk igazol és mikor ez megtörtént rendkívül boldog voltam. Ehhez persze az kellett, hogy lövöldözze a gólokat. A számok, a statisztikái végül meggyőztek. Bennem fel sem merült egy percig sem, hogy esetleg nem válna be. Kezdettől fogva azt gondoltam és most is gondolom, hogy tökéletes igazolás így meglepődtem a kétkedő véleményeken. A forrófejűsége az egyetlen negatívuma ( nah jó fejjel is lehetne jobb 😀 mondjuk ha csak lábbal szerez megint 27 gólt, akkor nem érdekel). Mourinho biztos beszélni fog vele erről. Spanyolba egyszer sem tiltották el a viselkedéséért, de az FA-t ismerve itt nem ez lesz a helyzet, ha lesz valami. Változtatnia kell, de ez megoldható. Legrosszabb esetbe kap 1-2 pirosat és mivel ő is imád focizni, így rá fog jönni, hogy ha játszani szeretne, akkor le kell higgadnia. Kicsit forrófejű, de a természetéből fakadóan nem tudok rá haragudni. Sokkal jobban dühít például Rooney ámokfutása( azt hiszem Leverkusen ellen volt egy pár 1-2 perces sprintje, ami közben mindenkinek keményen nekiment) vagy a sokat emlegetett Mandzukic. Costánál mindenki a forrófejűségével jön, de érdekes módon a horvát esetében senki nem szól erről. Rvp-nél se kell sok( csak egy kedvezőtlen állás) és már jönnek a sunyi, alattomos faltok és a balhé. Ez engem jobban irritál, mert ő ezeket direkt csinálja. Costa meg egyszerűen túl érzékeny, olyan értelemben, hogy nem szereti ha szabálytalankodnak vele, arról nem is beszélve ha nem is olyan kicsi az a fault 😀 Mindezek ellenére azért a 144 meccsen kapott egy piros azért nem rossz. (a 42 sárga mondjuk sok talán 😀 ebből 7 kapott tavaly) Ennyit a balhéiról. Nah, de most vissza a teljesítményéhez. Ontotta a gólokat, a top ligákat figyelembe véve neki a legjobb a helyzetkihasználási mutatója például. 4. legjobb góllövő volt tavaly. Zlatant is maga mögé tudta utasítani, még ha 1 góllal is. Ő volt Mandzukiccal egyetemben a kevés minőségi, megszerezhető csatár a piacon. Kevés lehetősége ellenére Mandzukic elég szép mutatókat hozott, de ő is tud balhés lenni ráadásul 2 évvel idősebb. Már csak ezért is jó döntést hozott a klub. Lehet azt mondani, hogy kifutott év volt Costa részéről. Én erre meg azt mondom, hogy Drogbábak is az volt OM-ben… Drogbát is Mou akarta, ahogy Costát is. Ez még egy jó jel. Costa egy tipikus Mou csatár. ( Sok tekintetben emlékeztet Drogbára, ami nem egy rossz dolog :)ha pedig fele olyan eredményes lesz… ) Torrest és Sheva-t Abra vette, Mou kérése ellenére. Torres Mou szerint azért nem játszik jól, mert Poolban ráépítették a játékot, itt pedig nem. Costa pedig egy nagyon hasonló felfogású -edző irányította- csapatból érkezik, ami még könnyebben és gyorsabban fog beilleszkedni. A csatárok teljesítményét elnézve Costa teljesítményével “az előrelépés megkérdőjelezhetetlen :D”

  Costával kicsit elhúztam így kevesebb szó esik a másik két érkezőről. Ez két dolog miatt nem baj. Az egyik, hogy Luis-ról nem kell sokat írni, míg a másik meg sem érdemli….

  Luis tökéletes igazolás. Egyetlen bajom az életkora. Szezon előtt már 29 lesz. Sajnálom. ( Addig meg öregedjen Rodriguez és majd pár év múlva hozzuk el őt.)

  A harmadik érkezőről meg annyit, hogy én nem örülök az érkezésének. Mou akarta, hogy jöjjön, ami egy jó jel szokott lenni. Jól fog teljesíteni, de ettől nem fogom megszeretni. Jó adatokkal rendelkezik, életkora is megfelelő, a vételi ár pedig a névhez és az eredményhez képest szenzációsnak mondható. Nem feltétlenül az a baj, hogy onnan jött, hanem ahogy ott viselkedett…Jah meg a nyilatkozatai…Ezért nem kell olyanokat nyilatkozni, mert ugye soha nem tudni mit hoz a jövő… Távozni szeretett volna, Arsanálnak nem kellett és már nálunk ki is kötött… és vigyorog, mintha nem nyilatkozta volna azt amiket…és nem égeti a bőr a képét, ez a baj. Eto’o esetében is volt érdekes nyilatkozat, őt se kedveltem mikor idejött, de azért a végére sikerült javítania a véleményemen. A spanyol nem fog tudni.

  Én sem szeretem a spanyolokat, főként, akik az uefalona csapatát “erősítik”. Azpi esetében nem is értem miért merült fel, hogy bárki is származása miatt ne kedvelje. Egyedül az üveglábú, hisztis, hempergő hülyéktől vagyok ki, Azpi pedig nem ilyen. A mostani VB keretben Casillas, Ramos, Juanfran, Azpi, Mata, Koke, Costa, Torres volt akit nem utáltam. Nem sokan, de azért vannak.

  • Viktor Szabados

   Fabregassal kapcsolatban pedig az a véleményem, hogy, ha Eto’o-nak sikerült a véleményeden javítania, akkor esélyt kell adj Farbregasnak is. Mindegy, honnan jött, most már idetartozik. A csapat tagja és ha belead mindent, akkor én nem fogok rá neheztelni. Volt, amikor az egész csapatot a pokolba kívántam, mert lehet szépen is veszteni, de amikor csak lődörögtek a pályán, akkor nem értettem, miért is mentek ki a gyepre egyáltalán, de akkor is minden meccset megnéztem, ami tudtam és elszállt a harag, amikor összeszedték magukat. Fabregas is oda fogja tenni magát. Nem kétséges.

   Ja és például Xavival, Inieastaval mi a bajod? Ők sem balhésak, sőt nem is hisztisek.

   • Blue One

    Kezdem ezt a végén. Mi a bajom velük, főleg az utóbbival?(mindenkit rühellek, aki abba a csapatba játszik egyébként. Te nem?) Például a gólja ellenünk. Ez már önmagában egy nagyon nagy hiba. Erre rájön a nyilatkozata pl Mou-ról, illetve a színészkedései, mert vannak! A legkisebb faltnál is hempereg. Real ellen idegenben, nézd meg mit csinált( már állt volna fel, mikor befújta a bíró és akkor gyorsan tovább gurult…), vagy a vb-n döntőben a hollandok ellen ( szállt, mint a győzelmi zászló). Továbbá nagyon szimpatikus mikor minden faultnál jó páran letámadják a bírót és magyaráznak neki, lapot követelnek tőle….rendre ott van ilyenkor a kis sápadt arcú…Végül de nem utolsó sorban pedig idegesít az is, hogy a jelentéktelen adataiktól volt hangos sokszor a sajtó tőlük, illetve a válogatottéval. (Volt, olyan, hogy 5 perce ment a meccs, de a magyar kommentátor már akkor azt csodálta, hogy mennyit passzoltak.biztos sokat…) Amikor hülyére verték őket a BL-ben, akkor miért nem beszélt erről senki? Igaz, hogy 7-0-al estek ki, de lehet hogy passzoltak 168178-at és akkor az mindjárt más…Vagy miért nem beszéltek arról, hogy a Stoke meccsein átlagban 245748 mp-ig van a levegőben a labda mondjuk. Az is egy stílus… Arról nem beszélve, hogy abból a sok passzból szívesen levonnám az alibi, rövid passzokat, amiknek a közelében nincs védő… Sokszor volt olyan, hogy egymástól 2 méterre passzolt 5-6 2 játékos kb háttal a kapunak… Miért? Nem állhat meg a labda vagy mi? Gondolom a taktika része volt…

    A spanyol akaratával nem lesz baj, nyilván hajtani fog. Jól is fog játszani, de ez nem változtat a véleményemen. Az is baj, hogy onnan jött, de az még nagyobb baj, amit csinált, ahogy viselkedett. Nem erre példa, de ettől is hülyét kapok, hogy mindenki ül a kispadon megfelelő ruhában egy embert kivéve. Úgy gondolta, hogy ez baseball sapka mindenképpen szükséges a kispadra… ( megy a melegítőhöz, véd a naptól még hátrafordítva is pláne este 8kor…) És akkor még a kontrasztról nem is beszéltem… (EMBERILEG IS) az egyik legjobb játékos helyére érkezett. Ritka az ilyen ember nem csak nálunk, az egész világban.

    Én nem elsősorban a vereségektől voltam ki. Kevés dolog zavart annál jobban, mikor mindig ráültünk az eredményre és lehetett érezni, hogy baj lesz. Lehetett érezni, mert mindig baj lett belőle… Ennél még az volt dühítőbb, hogy nem tanultunk belőle…Remélem jogos a múlt idő. (tavaly nem, hogy sokat kaptunk, de a legtöbbet mi lőttük a meccsek vége felé. ha jól tudom mi szereztük a legtöbb pontot a meccsek vége felé) 2011/12 szezonban 20 (!!) gólt kaptunk az utolsó negyedórában és csak 16 rúgtunk. Egy évre rá már csak 10-et kaptunk és hárommal többet rúgtunk. Mouval ez a mutató 17-4… Így kell!

 • Petikee95
 • FÉL OFF:

  a Unitednél van Gaalnak igazán az alapoknál kell kezdeni: hogyan lőjünk gólt 😀

  http://www.101greatgoals.com/blog/man-united-manager-louis-van-gaal-teaches-wayne-rooney-how-to-shoot-video/

 • d3vnull

  Skacok, durva ez a Fabregas ellenesség. Értem, csúzlisok, barca. Viszont a fejéhez vágni miket mondott mondjuk 21 évesen… Bakker, én akkoriban azt mondtam, hogy a Manowar-nál nincs jobb zene a földön, és amíg élek hosszú hajam lesz. 33 évesen kopasz vagyok és kifordul a gyomrom a Manowar-tól (kiv. az első 8 lemeztől, azzal szoktam nosztalgiázni :)).
  Továbbá ne felejtsük el azt, hogy Fabregas angliai nevelésnek számít, ami nagyon hasznos a keret nevezés szempontjából. Emellett beszéli a nyelvet, ismeri a várost, kizárólag a csapatba kell beilleszkednie, nem kell életet váltania.

  Filipe Luis-t nem igazán értettem, mert én inkább Baines-re lőttem volna, de tényleg szimpi, meglássuk.

  Costa : szintén meglássuk. Erőember, és igazából nézzetek vissza : Drogba, Anelka, Kalou, Sheva, Torres. Ezek közül Drogbára mondhatjuk hogy bevált, és csak ő a full-kontakt a sorból. Nem írtam ide Studge-t és Pizarro-t, mert ők egyszerűen nem kaptak elég lehetőséget bizonyítani szerintem.

  • Blue One

   Baines is 29 éves szóval ő sem lett volna jobb megoldás. Arról nem is beszélve, hogy mivel angol még Luisnál is biztos drágább lett volna.( Luis se volt olcsó). Nagyon jó védő Luis egyetlen baja, hogy már “öreg”. Ezt leszámítva tökéletes igazolás.

 • Viktor Szabados

  Costa-hoz annyit, hogy majd kiderül, mit tud. Reméljük sok gólt lő, mert
  erre van szükségünk. Lampard, Hazard, Oscar és még sorolhatnám a
  középpályát azért fáradt el a végére szerintem, mert a csatáraink
  helyett kellett gólt lőni. Most ez megváltozhat, mindamellett, hogy
  tartom azt a véleményemet, hogy Mourinho azt akarja látni, hogy minden
  játékosa gólveszélyes. Egyébként a fiatalokkal kapcsolatban nem vagyok
  meggyőzve. Valami hiányzik. Mindegyik ügyes, technikás, de nem
  eredményesek. Persze kell még nekik idő, de akkor is. Terry és Iva azok,
  akik termelik a gólokat, habár a mai gólunk nagyon tetszett, ahogy
  Brown játéka is.

 • WudigessBoi

  Ez a szimpátia-antipátia dolog valóban tök szubjektív és sokszor tényleg nehéz megmondani, honnan ered, mi táplálja, minek a hatására változna meg. Egyébként nálam ez a klubcsapatok felé is így van: egyrészt kialakult régen, hogy kiknek drukkolok és kiknek nem, másrészt nekem például a Chelsea-sként sokkal ellenszenvesebb a két manchesteri csapat, mint a West Ham vagy Leeds, holott utóbbiak komolyabb riválisai a csapatomnak szurkolói szinten.

 • cfcfan

  én személyszerint Mou-val kapcsolatban vagyok nagyon csalódott. Az érkezőknek örülök,bár Costába kételkedek,ő vagy bejön vagy nagy bukta lesz,Torrest persze megtartottuk…,de Ba-t el kellett adni,pedig van oan jó mint Torres,ha nem jobb..(bár azt a szintet nem nehéz megütni) a középpálya is inkább átlagosnak mondható mint kiemelkedőnek,Willian meg Salah minek?? egyik se chelsea szintű játékos,Salah egész évben 2szer játszott,ezért érdemes volt megvenni..nem is értem miért szeretik williant annyira a szurkolók, cselezni nemtud, a kontrákat lelassítja..védekező szerepkörben is gyenge,lepattan mindenkiről a kis termete miatt,alibizik végig,egyszerűen nem a PL-be való játékos..Hazard az egyetlen színes pontja a középpályának, Mata eladása is óriási hiba volt-és ez amiatt volt h Oscart preferálta Mou ,aki pedig sajnos hajlamos beleszürkülni a mezőnybe hónapokra.., egyedül a védekezőközéppálya erős,középhátvéd poszton van egy kiöregedett Terry meg Cahil.. , de Filipe Luiz jó erősítés volt legalább csak ő szélső, kapusposzton is jó bekavar Mou ha visszahívja Courtois-t, mert Cech-ben is van bőven még 2-3 jó év.. ahelyett h a hiányposztokra igazolnánk lesz 2 kitűnő kapusunk (és ki fog padozni mégis??)..Félek h az lesz mint a Reálnál ahol begőzölt Mou ha nem jöttek az eredmények és az öltözőbe szította a feszültséget,de felelősséget sose vállalt még életében. Elnézést előre is azoktól akik Mourinho nagy tisztelői,csak nem tudom megbocsájtani neki h elküldte azt a Matát aki az elötte lévő 2 évben a chelsea húzóembere volt, ráadásul egy roppant szimpatikus,hajtós,intelligens játékos aki ha a pályán volt mindig szívvel-lélekkel játszott. A tavalyi meccsnézések is betettek, pedig elötte ien sose volt még,de idegesen,szitkozódva álltam fel legtöbbször, a végére pedig nemvolt kedvem már szinte meccset nézni és ezt Mou számlájára írom.. Az atletico elleni első meccs megalázó volt. Nincs digim így mindig stream elött gubbasztok és végre egy BL meccs amit a tv-be tudok nézni.Erre 90 perc védekezést láttam :@ Miért kényszerül rá egy ien jó és nagy csapat,mint a chelsea arra, h 90 percet védekezzen. Erre szokták írni h Mou zseniális taktikája,amit ő maga is elhisz,de ez totális bukás inkább..főleg h a 2ik meccsen 3-1re elkapáltak minket. A kiscsapatok ellen a bajnokságban pedig rendre nem tudtunk mit kezdeni mikor beállnak védekezni,ienkor szidja Mou az ellenfelet,miközbe ő ugyanazt csinálja a kedvenc csapatommal a BL-ben vagy más meccseken.. Ha pedig nem tudja szidni az ellenfelet,jön a bíró, ha pedig a bírót sem tudja,előveszi valameik játékost..(Mata,Hazardba is belekötött már).Csak egyszer hallanám azt h a klubbot a saját egója elé helyezi és azt nyilatkozza egy rossz meccs után h elnézést kérek a szurkolóktól,vállalom a felelősséget a csapatom mutatott játékáért.. Ez már ugyanaz a Mou aki anno felépítette azt a chelsea-t ami rengeteg trófeát gyűjtött be. Sztem ien kerettel nem fogunk sem Bl-t sem bajnokságot nyerni,de szeretném h ne legyen igazam. Kellene még egy vérbeli befejezőcsatár costa mellé,mert drogba is idős már,még ha vissza is jön. Egy középsővédő Terry pótlására ha lesérülne és a középpályára még venni egy minőségi játékost,nem ien salah,willian kaliberűt…

  • Gabor1092

   Pár dologgal nem értek egyet veled, ezek pedig a következőek:
   Mata-t nem feltétlenül azért adtuk el mert Mou Oscart preferálta, hanem azért mert Mata védekezésben kb egyenlő volt egy bójával, míg Oscar hasznos tagja volt a csapatnak védekezésben is, Mata pedig nem akart megharcolni a helyéért inkább azzal az indokkal kérte hogy adjuk el hogy Ő játszani akar, mert különben nem lesz ott a VB-n. 33 évesen én még nem mondanám Terry-t kiöregedettnek, az előző szezont is szerintem elég jól lehozta, Cahill pedig szerintem az előző évben Top5-ös védővé nőtte ki magát, valamint ott van még a posztra Zouma is, aki valószínűleg itt lesz velünk az egész szezonban, valamint szükség esetén Iva beugorhat középre, szóval szerintem itt sem lesz baj. Salah azért nem játszott olyan sokat (ha minden igaz 10 PL meccsen játszott 6 kezdő és 4 csere), mert egy jóval gyengébb bajnokságból jött, Willian pedig szerintem elég jól lehozta a védekezés részét, lehet hogy lepattan, de az agresszivitásával tudta pótolni a testi adottságainak a hiányát ugyan úgy mint Oscar is. Mou sosem a látványos focijáról volt híres, hanem a célfutballról, amit legfőképpen a védelem tökéletes játékával szokott lehozni, és többször is elmondta hogy az egy átmeneti szezon, szerintem ebben az évben a játékunk elég sokat fog változni.

   • cfcfan

    Gabor1092: Az a baj h sztem a Mata féle kreativitást nem tudja pótolni Oscar, nem látja úgy át a pályát sztem,bár mindkettőjüket jó játékinteligenciával megáldott játékosnak tartom. Így a támadóerőnkből sokat vesztettünk, Mou pedig épp erre szokott panaszkodni h nincsennek megfelelő csatárok,erre eladja azt a játékost aki gólpasszokat adott és gólokat is lőtt. Nem csoda h még szarabbak lettünk elől..Mata reakciója meg sztem természetes volt, 2 év alatt annyit tett a csapatért,amit más 4-5 év alatt nem tud/tudott. Ahelyett h az erősségét használta volna ki Mou,kritizálta egy támadóközéppályás védekezőképességét..miközbe Hazard sem védekezik jobban,Oscar ellenben valóban jól védekezik,kár h támadásba nincs oan penge mint Mata. Egyetértek veled h Cahill jó játékos és én Terryt is bírom,de hát 33 évesen nemtud végigtolni egy szezont. A fiatalok beépítésével meg valahogy sose volt szerencsénk…ezért nem hiszek Zoumában sem,lehet h jó játékos,de a fiatalok sose kapnak elég esélyt..egykor Bertrand is nagy igéret volt és ma már sehol nincsen, szegény Josh McEachran se kapott sok lehetőséget..Willian meg Salah kapcsán viszont nem fogunk egyetérteni sztem 😀 én sokszor figyeltem egész meccsen direkt williant mert sokat vártam tőle az elején.. a gyorsaságát nem kérdőjelezem meg,de emellé nem párosul semmi más, általában egy bicikli cselt csinál és mindig jobbra húzza a labdát utána és az esetek 99%-ban, a védő ezt látja is,ezért előrébb sose jutunk, a kontrákat megakasztja azáltal h ink bevárja a mögötte befutó embert és ad egy biztos passzt,mint indítaná a beindulót,csak úgy érzem nem akarja megkockáztatni h elszúrja a passzt.(ezért írtam h sztem alibizik) a védekezésben pedig hiába agresszív ha sokszor lepattan,meg hát egy dolog h megszerzi a labdát de támadásba úgy érzem nem tud hozzátenni semmit. De igazatok lehet abban h már túl ellenszenves vagyok már Williannal kapcoslatban . Remélem idén többet látok majd tőle.
    Zenzo: Én is remélem h a következő szezon más lesz 🙂 az a baj h sose szoktam véleményt írni sehova és így felgyűltek bennem a tavalyi év érzései ,aztán lehet elragadtattam magam kicsit 😀 Azt viszont nem értem h minek vettük meg Salah-ot ha nem adtunk neki több esélyt, Értem én h másik bajnokságból jött,de Willian is- mégis stabil kezdő volt sokszor. Én kicsit úgy érzem h megy majd a süllyesztőbe mint Moses. Ha valakit nem játszat sokat Mou az sose jó jel:( Meg igazolásokkal kapcsolatban legjobban attól félek h nem jön be Costa. Torrest remélem eladjuk. és akk lesz egy Drogbánk -ha jön télleg játékos-edzőként, aki ha összehasonlítjuk a tavalyi támadósort lehet Eto helyettesítője-Costa Torresé (ha ne adj Isten nem jönne be) és akk ugyanaz a probléma lesz mint tavaly:/ Persze az is lehet h Costa lesz olyan jó,mint Drogba fénykorában,vagy ha csak megközelítené azt a formát én már annak nagyon örülnék:)

    • “az a baj h sose szoktam véleményt írni sehova és így felgyűltek bennem a tavalyi év érzései”

     No problemo mister, épp itt volt az ideje elkezdeni 🙂 Salah-ra térve szerintem két ok miatt jött, az egyik nyilván, hogy elszipkázzuk a Pool elöl (és Willian esetében is tagadhatatlan, hogy kicsit bayerneztünk, azaz másé ne legyen, inkább a miénk), viszont mindketten jó opciós lehetőségek arra nézvést, hogy legyen B játékunk is, ne csak A. Mert a Hazard-Oscar-Willian sornak nemcsak, hogy minőségi cseréje a Schürrle-Salah (akármelyikükkel az előző trióból középen), de teljesen más játékképre és taktikára (is) jók, azaz míg Oscar mellett a WiZard sokkal inkább 4-2-3-1, addig a Schürrle-Salah 4-3-3-ban legalább annyira ütős.

     Egyébként abban igazad van (szerintem is), hogy igazán lehengerlő játékot egyiküktől sem láttunk a teljes szezon során, mindenki ideig-óráig volt igazán penge, de ilyentén mintha Mata emléke is csak a szépet őrizte volna meg, mert azért ott is volt, főleg adott stílusú csapatok ellen, ahol Mata csak a szürke homályban tevékenykedett, és ez jellemzően azon a meccseken volt, mikor inkább figyelni kellett a védekezésre, és a kontrákra építettünk. Hogy mást ne mondjak, pölö a BL ugrik be egyből, mikor a két Barca elleni meccset + a Bayern ellen a döntőben szinte alig volt használható megmozdulása. Ami nem “miatta” volt, hanem a taktika miatt, de ez abból is adódott, hogy a védekezős technikában tényleg kb egy bója szerepét töltötte be, ahogy Gábor is írta fentebb.

     Oscar vagy Hazard lehet, hogy nem olyan pengés játékos elölre, mint a spanyol, viszont előző kettő sokkal komplexebb játékos, márpedig most/manapság ezek a játékosok jelentik a jövőt. Ez a Vb-n is jól megfigyelhető volt szerintem, de alapjában a világ vezető futballjában is, hogy egyre inkább eltűnnek a szerepek a fociban, a feladatok pedig egyre komplexebbek lesznek, amik komplex játékosokat kívánnak. Ezért veszik el egy Torres, egy Lampard, egy klasszikus 10-es szerepkör, mert Torres is egy valamiben (volt) jó, indításból ráfutással gólt lőni. Ha viszont a taktika nem erre épül, olyan hasznavehetetlen, mint egy gumicsirke. A védőknek védekezni és támadni is tudni kell, meg beadni, meg gólt lőni, meg passzolni, meg ívelni, meg indítani, míg pár évvel ezelőtt azért elég volt az, hogy tudjon jól szerelni… nyilván ez sarkított példa, de attól még igaz.

     • cfcfan

      jogos,éppen ezen gondolkoztam valamikor, hogy hova tüntek a mai futballból ezek a klasszikus irányító játékosok, mint anno Lamps,Pirlo,Xavi, de nem igazán tudtam megfejteni,úgyh köszi a választ, így talán könnyebben dolgozom fel Mata távozását is,és talán pozitívabban tudok állni az általam kevésbé kedvelt játékosokhoz is 🙂

  • Na ez aztán igen 🙂 Ez még a legtöbbünknél is emocionálisabb vélemény. Mert megértem, hogy dühös vagy Mata eladása miatt, de hogy ezért kb Joséból és a csapatból “kiszeress”, vagy, hogy érzelmi okokon kívül mivel támasztod alá a Willian és Salah iránti ellenszenvet, azt nem tudom, de amiket leírtál, azért erősen túlzó dolgok. Salah kapott 6+4 meccset, úgy, hogy télen jött, és lőtt 2 gólt, ezzel kb az egyik legjobban sikerült téli igazolásunk hosszú évek óta 🙂 Willian ellen pedig fel lehet hozni, hogy adós a gólokkal, mert igen, de hogy lassú és védekezésben hasznavehetetlen, azt pont nem. Az meg, hogy kis termetű? Cole kisebb (és könyebb) volt nála, Azpival egy szinten van. Nem egy Terry vagy Matics, de első sorban nem is ezért tartjuk. Gyorsnak meg piszok gyors.

   A Cech vs Courtois vita pedig azért annál jelenlegi állásban jóval bonyolultabb, mint a “minek hívtuk vissza”. Ha ugyanis nem így teszünk, nagy valószínűséggel elveszítjük, márpedig egy zseni van a kezünkben. Cech-hel kettő, de míg utóbbiban, ahogy te is mondtad, van 2-3 jó szezon, addig a belgában meg 10-11.

   Azt pedig tényleg nem értem, hogy mi a baj a “hiányposztos” igazolásokkal, mert kb 3 játékos hibádzott a keretből: egy csatár, egy balbekk, és egy olyan középpályás Lampard helyére, aki akár a pivotból is képes irányító szerepet betölteni, gyors és technikás, hogy ne a támadótriónak kelljen hátra járni labdákért, hanem legyen kapocs. Szerintem ennél jobban még nem igazoltunk hiányposztra, amióta az eszemet tudom, mint most, mégha a nevekkel én magam sem értek egyet.

   Abban egyetértünk, hogy az Atleti elleni két meccs botrány volt, viszont szerintem azt kár volt várni, hogy José (vagy kb bárki) játékkal akarja megverni az Atletit, aki spanyol bajnok és BL döntős lett végül, nem érdemtelenül. Számunkra pedig szerintem az is jó eredmény, hogy eljutottunk a négybe, főleg a PSG meccsek után.

   Nos, remélem visszaadja neked ez a szezon, amit az előző elvett, mert összességében elég keserű hangvételű lett a hsz-ed.

  • Blue One

   Van úgy, hogy szinte mindenben egyetértek a hozzászólásban leírtakkal. Nah ez a poszt pont nem olyan 😀 Szinte mindenben különbözik a véleményünk, ami persze nem baj. Én is kis szubjektivitást érzek a dolgokban, nah menjünk szépen sorban.

   Mourinho-ról alkotott véleményed szerintem nagyon messze áll a valóságtól. Nem vállalja fel a felelősséget? Nála jobban senki nem vállalja fel. Ő mondta még anno azt, hogy ha jó a csapat, akkor az a játékos érdeme, ha nem akkor az edző hibája mert nem tudta elmagyarázni. Nyilván nem fog elnézést kérni a meccsek után. Ennek csak valami órási vereség után lenne értelme, amire szerencsére eddig nem volt példa és remélem, hogy nem is lesz. 0-0 WHA meccs után nyilatkozza azt, hogy elnézést kérünk a szurkolóktól, hogy nem tudtuk feltörni a védelmüket? Kicsit hülyén venné ki magát…

   Középpálya átlagos? PL-ben nekünk van a legjobb középpályánk és Európában is simán a legjobbak között van. Salah engem sem nyűgözött le, de ős is jó számokat produkált (igaz nem a PL-ben, vagy más nagyobb bajnokságban). Nagyon fiatal még, idő kell neki. Mondom ezt úgy, hogy Mata helyére jött, így nem nagyon tudok érte rajongani. A felkészülés meccseken pedig finoman szólva sem alkotott maradandót. Mondhatjuk, hogy ebben egyetértünk. Willian esetében már más a helyzet. Minden vádpont alól felmentem 🙂 Lassítja a kontrákat? Pont ő? Nem hiszem. Védekezésben is fantasztikus. Nagyon gyors és atletikus, így sokszor szerez labdát a letámadás után. Hazard és Willian sem égimeszelő (Matával egyetemben), de ők gyorsaságukat kihasználva jobban ki tudják venni a részüket a védekezésben, mint Mata. Hazard kevésbé szokott talán védekezni, nem is annyira látványos. Azt pedig kizártnak tartom, hogy bárki is alibizzen akár a PL-ben, akár nálunk. Mou-nál aki alibizne sokat nem játszana az tuti…

   Nem bántásból mondom, de azért kicsit szórakoztató elképzelni a szituációt, hogy Mou miatt ordibálsz 🙂 Van némi kapcsolat az edző, a mutatott játék között, de azért kicsit furcsa ezt ilyen módon kijelenteni 🙂 Egyébként azt a totális védekező felállást én sem értettem. Annál is inkább, mert egy 0-0 nagyon veszélyes eredmény. Ha otthon kapsz egyet egyből kettőt kell rúgni. Lehet, hogy Mou ismerve a támadójátékunkat ( pontosabban annak hiányát) úgy döntött nem kockáztat. Atletico jól védekezett és jól is támadott egész évben. Lehet, hogy Mou úgy volt vele, hogy nem kapjunk gólt, mert ha kapunk akkor könnyen kikaphatunk és akkor otthon nyerni kell mindenképpen egy betonvédelemmel szemben, akik jól is kontrázik. Lehet, hogy ez volt a taktika, lehet, hogy nem. Mindenesetre tényleg furcsa volt, ennyire feladni a támadást.

   Torrest eladni nem könnyű dolog. (Feltéve ha Abra is rábólintana nagy kedvence távozására, bár ennyi év után talán már ős is megtenné). Kell hozzá egy vevő illetve, hogy Torres el akarjon menni. Utóbbi se nagyon áll fönt és a fizetési igénye miatt pedig nem sok csapat jön szóba. Kapja a pénzt, jól érzi magát, hülye lesz elmenni innen magától.

   • cfcfan

    Mou-val kapcsolatban lehet kicsit télleg túlreagálom, csak kicsit unom már mikor a bírókkal foglalkozik plul egy Norwich City-s (vagy valameik másik kiscsapat) meccs után,amit egy nyögvenyelős döntetlenre hozunk ki, a középpálya minősítését illetően nem biztos h akkor dűlőre fogunk jutni 😀 pont az ien meg ehez hasonló meccsek miatt is, ha valóban a PL legjobb középpályájával rendelkeznénk nem kéne h gondot jelentsen feltörni az ien kiscsapatok védelmét.. így hiába mondhatjuk el h a riválisokat megvertük,ha nem tudjuk magunkat felszívni a többi kevésbé presztizses meccsre,itt pedig ismét az edzőt venném elő, mert sokszor tanácstalannak találtam a csapatot ezeken a találkozóokon vagy motiválatlannak (pedig Mou elvileg nagy motivátor és pszichológus) ha telibe szarja valameik játékos a meccset akk ültesse le a padra-csak a padunk meg nem elég erős ahoz h ezt megtegye bárkivel,ráadusl nem rotált túl sokat Mou..(bár a szezon elején próbált ki mindenféle kombinációt) ha az utolsó 4 fordulót megnyerjük akkor bajnokok vagyunk, erre kikaptunk a Sunderlandtől..amiben sztem az edzőnek volt a legnagyobb felelőssége, mivel akk ha jól emlékszem még a 2ik Atleti meccs hátra volt, de Mou a Bl-t célozta (lehet mondani h ha eljutunk a döntőig ott bármi lehet) de már a PSG ellen is látszott meg az Atleti első meccsén h nem elég a csapat ahoz h megnyerjük ezt a sorozatot,ellenben a PL-el,ahol az egyetlen akadály a Liverpool lett volna, sokkal sanszosabb lett volna a PL-t behúzni.. Williannal kapcsolatban pedig még annyit h iszonyat gyors a faszi,azt elismerem,nem ezzel lassítja a kontrát,hanem azzal h sose vállal be szinte oan passzt ami kicsit kockázatos lenne,én még tőle egyszer nem láttam egy védők mögé bepöckölt labdát, egy félpályás indítást,bármit ami nem csak egy sima oldalpassz lett volna,támadáshoz iszonyú keveset tesz.. a védekező munkájával kapcsolatban meggyőztél jobban azért

    • Blue One

     kezdem a végén. Örülök, hogy sikerült “meggyőznöm” téged, bár ez nem volt a céljaim között és ebben a kontextusban nem sok értelme van a meggyőzésnek nah mindegy 🙂

     Abban egyetértünk, hogy nem sokat rotált Mou. Abban viszont nem, hogy a játékosok tesznek a meccsekre nagy ívben. A csapatban senki nem motiválatlan. Igen, sajnos kikaptunk a sunderlandtól, ráadásul úgy, hogy még vezettünk is. A második gól előzménye dühítő és szerencsétlen volt. Sajnos előszokott ilyen fordulni. Felhoztad a Norwich elleni 0-0-t példának. Én felhozom a WHU ellenit. Sajnos nem sikerült feltörnünk a védelmet, de próbálkoztunk becsülettel. Lőttünk vagy 30-at kapura. Az akarattal akkor sem volt semmi probléma. Első félidőben szoktunk néha bealudni, de akkor másodikra teljesen máshogy szoktunk kijönni.
     A padunk erős, a legerősebb.

     BL-t kicsit pesszimistán látod a dolgokat. Borzasztó rosszul játszottunk. Kaptunk gól az elején és a végén is ráadásul bődületes hibákból, és volt egy öngól is. 1-1 simán lehetett volna a vége a 3-1 túlzó volt szerintem. Sikerült továbbjutnunk, de magunknak tettük nehézzé. Az Atleti elleni meccs pedig nehéz volt, de ezt is vártuk. Megjegyzem, ott is 1-0-nál jók voltunk, és ha 1-1nél ha Eto’o picit jobban figyel… Vagy ha bemegy után az a kapufa, akkor teljesen más lehetett volna a meccs, de ez már történelem… Azt viszont nem árt megjegyezni, hogy az Atleti, azért megnyerte a bajnokságot nem is érdemtelenül. A két sztárcsapat ellen ki sem kapott. Jól össze voltak rakva, régebb óta építkeznek. Mounak ez volt az első éve egy formálódó, fiatal csapattal(, akinek volt fél szem csatára…) Ezzel a csapattal jutott el idáig, a PL-ben pedig elég sokáig versenyben volt.
     Mourinhonak legendásan jók a második évei aktuális csapataival.( Portoval duplázott, Interrel triplázott, Real-al történelmi bajnoki sikere). Ehhez jön még az, hogy finoman szólva is megerősödtünk. Én bizakodó vagyok… 🙂 😉

 • thiemecsaba

  Érzések-ellenérzések… Egy szurkolót mindig is ez fog éltetni! 😀
  Személy szerint most engem az hoz lázba, hogy ki lesz a +1 csatár. Mert ha nem lesz, akkor… maradjunk annyiban, hogy remélem lesz! Az érkezőket tudomásul vettem, elkönyveltem magamnak. Fabregasnak nagyon örülök is, mivel tudom, hogy mire képes, rengeteget láttam játszani már a kezdetektől(elég sok Arsenal meccset nézek, de főleg néztem pár éve…) és kellett egy ilyen kaliberű játékos a Willian, Salah, Oscar középkaliberek mellé. Ezért jár a pacsi Mounak. Luis elhozásáért is jár a pacsi. Hiába, hogy már nem olyan fiatal, de hiányposztra érkezett és épp mögötte érhetnek be az akadémia mostani titánjai. Na de Costaért nem pacsizok senkivel. Messzemenőleg elismerem azt, amit az elmúlt szezonokban letett az asztalra, és annak ellenére elfogadom, hogy nem vagyok meggyőződve a jövőbeni teljesítményét illetően. Az én szememben emberileg nem üti a mércét. Egyszerűen az a pár meccs, amikor láttam játszani engem kiborított. Lehet ez azért van, mert első látásra antipatikusnak találtam, de ez azóta csak fokozódott. És akkor itt lehet jönni, hogy de pl. Mou is milyen?…igen, tudom milyen, ő sem egyszer verte le azt a bizonyos lécet ugrás közben, DE benne találtam olyan, számomra szerethető dolgokat/tulajdonságokat ami a mérleget pozitív irányba mozdítják el. Most már csak abban reménykedek, hogy Costanál is találok ilyent, ha nagy későre is…
  Egy kicsit itt elkanyarodnék az új igazolásoktól. Ugyanis számomra egy újabb talány van születőben: Mou mit akar csinálni a fiatalokkal? az oké, hogy Zouma megkapta az 5-ös(?) mezt, meg az is, hogy Romeu hosszabbított…de tovább? Ismét lesz egy agyonterhelt kezdő 11, a többiek meg szívják a fogukat? Vagy kapnak egy sorozatot, amiben vitézkedhetnek, amiből ha kiestünk akkor újabb padozás? Remélem változások lesznek ilyen téren, és megfordul az utóbbi időben látott tendencia…

  • Hogy a végén kezdjem, nyilatkozat szintjén mindenképp várható előrelépés, aztán persze majd meglátjuk.

   “…for the kids it was a fantastic experience, not just to play for Chelsea, but also to compete. They are all doing well. Sometimes we see them and we don’t realise their age, but Boga, Izzy Brown are 17, Dom Solanke is 16. We brought what we consider is the top talent at this club here, it doesn’t matter what their age is. They are kids so for them it is a fantastic experience.”

   “We don’t want a squad of only ended products. We also want to bring to the first team, three or four under-21s. We are going to develop players and are happy with this balance we have.”

 • Cech állapotáról

  The Czech keeper was kept busy throughout (a tegnapi meccsen az osztrákok ellen) and Mourinho delivered a positive verdict afterwards. He also discussed the impending arrival of fellow goalkeeper Thibaut Courtois, who will meet up with the squad next week.

  ‘To test his shoulder the game gave us situations that we needed. He had difficult situations: for example the cross at the far post where had to stretch his shoulder completely. There was another one when he had to punch and he had contact with his opponent. My opinion is that he has completely recovered.

  ‘My situation for the season is fantastic,’ continued Mourinho. ‘To have Petr Cech and Courtois is fantastic. I have the best young goalkeeper in the world. I have one of the top three, top five experienced goalkeepers in the world. For me and for Chelsea, the situation is perfect.

  ‘For the coach, when we don’t have the players we are in trouble. When we have good players in numbers we are happy. We have to make decisions, yes, but we are paid to make decisions.

  ‘One will play, and Chelsea are in safe hands for because they are both very good players.’

  Ez alapján mégis úgy tűnik, hogy a Cech-Courtois-Schwarzer trió a csapattal lesz a szezon során.

  • Chester_B

   “Ez alapján mégis úgy tűnik, hogy a Cech-Courtois-Schwarzer trió a csapattal lesz a szezon során.”

   Erre rá fogunk b*szni, noha nekem sem lenne szívem elküldeni Cech-t. Plusz ott van Blackman, akivel csak azért hosszabbítottunk, hogy a nevezésnél legyen HG és saját nevelésű játékos egyben.

  • Lavid Duiz

   José egy kicsit “megversenyezteti” a kapusokat a felkészülési idő alatt, aztán majd dönt az egyik mellett (valószínűleg az egyik majd “egy ezredmásodperccel” (Forma 1) gyengébb lesz a másiknál, aztán padozhat, mint valami ócska kapus. Várhat a másik balszerencséjére. Aztán a szezon végén meg elmenekül innen. Legyen az Cech vagy Courtois. Nem jó ez így. Én kb 50%-50% arányban tenném be őket a kezdő 11-be a következő szezonban. De biztos, hogy nem így lesz. Szerintem az egyiket José nagyon mellőzni fogja végül, de most még mindkettőt “szédíti”. Ejnye-bejnye, José…

   • Szerintem José letette a voksát TC mellett, és Cech akár mehetne is, ha akar, viszont sérült volt, így nem sok kérője akadt eddig (joggal). Másrészt gondolom megkérnénk az árát is. Az viszont, amit mondasz, szerintem nagy butaság. A csapatban nem csak, hogy jó, de kell is a rotáció – viszont nagyon fontos az állandóság bizonyos posztokon, de még ebből a kevésből is toronymagasan kiemelkedik szerintem a kapus posztja. Ha van játékos, akit nem cserélgetsz tipp-hopp alapon, akkor az a kapus, és a két belső védő. Itt a legfontosabb az összeszokottság, az állandóság, nem véletlenül tud jó lenni ennyire a “százéves” Terry sem, hanem mert a Cech-Terry-Cahill trió nagyon jól működik. Viszont semmi sem tart örökké, és itt bizony 3/2 el kell kezdeni az átörökítést a jövőnek. Miközben TC-t pedig nem szabad veszni hagyni – bazi jó a srác, és van esélye bekerülni a kezdőbe. Én tuti őt tolnám már a PL-ben, Cechnek maradhatnak a kupák (include CL, FA, COC).

    • gorkaf78

     Sztem nem fog menni, hogy egyikük a padon ül, a másikuk meg játszik. Cech le is nyilatkozta már, hogy nem megy ebbe bele:

     http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/chelsea/10990019/Petr-Cech-fit-and-firing-in-Chelsea-battle-to-hold-off-Thibaut-Courtois-claims-as-first-choice-goalkeeper.html

     “I don’t want to be on the bench,” said 32-year-old Cech.

     • Nem, szerintem sem, tényleg az a helyzet, hogy van 2 top level kapusunk, s egyik sem lehet arra kárhoztatva, hogy padozzon – viszont, ha mindkettő marad, akkor nincs más lehetőség 🙂 Főleg emocionális okokból én is itt tartanám Cech-t, de reálisan nézve, akárhogyan is: TC a jövő, Cech max a jelen. Meg kell tanulni elengedni a játékosokat, ha itt az idő. Drogbát sem volt könnyebb, Lampardot sem, másokat sem, de ha dönteni kell, hogy Cech vagy Courtois, akkor a belga maradjon. a cseh távozásával is kiszakadna egy darab a szívemből, de anno amikor ő jött, sem volt egyszerűbb feldolgozni pölö Cudicini leselejtezését. Aztán hirtelen az első szezon után már nem is érdekelt annyira… Cech pedig nyilván nem nyilatkozhatja le, hogy oké, jött ez a bazijó srác, szerintem is jó kapus, akkor én már most le is ülök a padra. De ha olvasod tovább a választ, akkor lényegében a ködös semmiről beszél, “But I don’t want to talk about ifs and buts”, meg fog küzdeni a helyéért, és jól teszi részemről.

      “Jose Mourinho will make his choice and decide how his team is going to look for the first game, second game, third game, whatever game. It is up to us players to show we are ready to play and make him pick us. I am not any different. I am doing everything I can to make him pick me.”

      • gorkaf78

       Én nem hiszek a PR dumában. 🙂 Sztem Cech is tudja, hogy lejárt az ideje a Chelsea-nél. Ahogy feljebb Te is leírtad, a kapusposzt abszolút bizalmi állás, ha José eldöntötte, hogy TC fog védeni, akkor Cech nem sokat tehet, bárhogy küzdhet, nem fog a csapatba kerülni, hacsak Courtois nem lepkézget folyamatosan. Azt gondolom, hogy a háttérben már megy a keresgélés Cech-nek csapatügyben. Sztem Angliába nem adják el közvetlen riválisnak, de pl. a Monaco v. a PSG simán ott lehet a kérők között. A sors furcsa fintora, hogy pont az fog vele is történni, ami anno Cudicinivel volt, csak Cech azért jobb kapus annál, hogy bevállalja a padot…

   • Blue One

    Cech és Courtois a két dudás…

    nagyon nehéz dolog a kapuskérdés. Rendkívül erősek vagyunk ezen a poszton (is), csak sok értelme nincs, sőt inkább hátránya van. Feszültséghez, távozáshoz vezethet. Cech, Schwarzer duó tökéletes lett volna. Az ausztrál tudta a helyét, action esetén megbízható teljesítményt hozott a maga rutinjával Cech-Courtois duó viszont már túl erős. Két kezdő kapusról beszélünk. Nem vezet ez jó irányba. A legnagyobb baj az, hogy ebben a helyzetben nincs jó döntés. Logikusan gondolkodva TC nem a padra érkezik, ebben az esetben PC padozna, ami hozzá nem méltó. TC padoztatása teljesen értelmetlen lenne. Ilyen jó teljesítménnyel a háta mögött nem gondolom, hogy Mou visszahozza padoztatni…

    Az érdekesebb kérdés az, hogy miért hozta vissza Mou. Ha PC rossz lett volna, akkor nem lenne miről beszélni, de nem ez volt a helyzet. Akkor mi indokolta ezt a döntést?
    A válasz TC nyilatkozataiban keresendő. A kialakult szituációban nyakig benne van a belga. Nem értek azzal egyet, hogy TC mellett tette volna le a voksát JM. Egyszerűen TC állandó nyafogása, egymásnak ellentmondó nyilatkozata miatt van ez. Egyszer nyilatkozik egy olyat, hogy nem érez semmit a klub iránt ( nyilván nem, hiszen egy meccset nem játszott nálunk, de akkor mi értelme van ilyet nyilatkozni) egyszer olyat, hogy padozni nem jön vissza( ez is értelemszerű) egyszer olyat, hogy szívesen maradna ott, mert jól érzi magát. A helyzet az, hogy nagyon sokat fejlődött TC és mivel azt is nyilatkozta ha jól emlékszem, hogy ha rá itt nem nagyon számítanak, akkor … Hamarosan lejár a szerződése és szerintem attól féltek, hogy ha odaállítottak volna egy szerződéssel akkor “nem” lett volna rá a válasz. Nyilatkozataival elérte a célját. (Ha jól érzi magát ott, akkor minek jártatja a száját? Jó csapatban teljesít jól. Spanyol bajnok lett, majdnem megnyerte a BL-t. Akkor mi a probléma) Jah a legszebb meg az, hogy olyat is nyilatkozott, hogy már előbb is visszaakartuk hívni, csak akkor maradni szeretett volna…. Ezen igazodjon ki az ember…

 • Blue One

  COSTA-ügy:
  Olvasgatva a kommenteket, egyre jobban az az érzésem, hogy csak én hiszek Costában 😀 Egy dolog miatt nem értelek titeket. Miért féltek, hogy nem válik be? Egyrészről eddig kb Drogbán kívül senki nem vált be így nagyot nem bukhatunk. Azért se bukhatunk nagyot( ez a másik indok), mert abszolút jó áron vettük. Atleti is korrekt volt nem volt 80 milliós kivásárlási ára. 31 milliót ér és és 32-ért vettünk. Bárki más( valamit az asztalra letevő csatár) drágább lett volna, ha egyáltalán szóba jöhetett az átigazoláskor. Ezek alól kivétel Mandzukic, aki elérhető lett volna, és olcsóbb is lett volna. Az lenne a kérdésem, hogy ti kit vetettek volna ? ( A horvát nem játszik, őt ne mondjátok 😀 )

  • Az én véleményem továbbra is az, hogy (nyilván az elérhetetleneket leszámítva, mert Aguero vagy Ibra full esélytelen lett volna) Costa egy jó opció volt, mert mozdítható. Ahhoz képest, amennyiért top csatárokat vesztegetnek, nem is vettük drágán. De szerintem nem is ezért írja bármelyikünk, hogy bukhatunk vele, illetve nem is feltétlenül azt, hogy bukunk, csak részemről én nem benne látom a problémáink megoldását. Én leírtam párszor korábban is, a Dzeko-Mandzukics-Lukaku trióval indultam volna hadba a szezonban. Egyik sem az a kiválóan felkapott sztár, de ettől még top level csatárok, és három különböző karakterisztikájú játékos.

   Costával kapcsolatban (szerintem) attól tart a legtöbbünk, de én személy szerint biztosan, hogy ha és amennyiben nem válik be – amire azért van esély, mert másfél kifutott szezon a laligaliban még nem feltétlen lehet elég a PL-re, a vb-n meg semmit nem mutatott – szóval attól tartok, hogy ha nem jön be, akkor ugyanúgy rámehet a szezonunk, mint az előző. Csak ott én azt mondtam, belefért, most viszont már kár lenne. A statos posztban boncolgattam, mennyi fasza key passzt toltak be a játékosaink – ha van egy fasza csatárunk, aki ezeket képes belövöldözni, akkor gyanítom most bajnokként vágunk neki az új szezonnak. Costa elvileg ilyen gólvágó. Viszont, még senki nem láttam játszani a PL-ben, és hát angol csapatok ellen meg nem mutatott sokat eddig. A PL az egyik legfizikálisabb liga, és ezt nem csak arra értem, hogy nagydarab, drabális állatok a belső védők, de sok a kontakt a szorosabb védekezés miatt, és a játék tempója is sokkal gyorsabb, mint bármelyik másik ligában. Ehhez pedig jóval közelebb áll a BuLi, mint a LaLi, ezért is gondolnám Mandzukicsot jobb opciónak. Mert valljuk meg, Costa is elég könnyen borul, és ennek a PL-ben nem fogja hasznát venni. Ráadásul egy igazik potykány, mondjuk Mandzu is, csak Costától már láttam/láttunk pár igazán alattomos mozdulatot is. Egyesek szerint ez nem gond, engem viszont zavar. Nem várom, hogy habfehér pufók angyalkaként lengje körül a védelmeket, és szeretetet szórjon útmentén, tegye oda magát fizikálisan igenis (szüksége lesz rá), de a seggfejet hagyja otthon, a pimaszt hozza el a meccsekre. Hát, röviden ennyi.

   Tartom viszont ettől függetlenül azt, amit a posztban is megfogalmaztam: hiszek benne, mert José kifejezetten őt akarta. Nagyon szeretném, ha rámcáfolna, és fosná a gólokat itt is, hidd el. Komolyan mondom. Teljesítménnyel meggyőzhető vagyok. Viszont, nyilván sokkal kritikusabban tekintek egy olyan játékost, akitől azt várom, hogy meggyőzzön – ez nem a kettős mérce, amit oly sokan emlegetnek ilyenkor, csak egy egészséges elvárás.

   • Blue One

    Costa nem csak egy jó opció volt, hanem A jó opció. Erről beszélek, hogy a többiek meg mind foglaltak egyedül a horvát jöhetett még szóba, de szerencsére nem lett több. Agüero és Ibra persze, hogy mozdíthatatlan. A svéd ráadásul hosszútávú opció se lehet az életkorából fakadóan. Ha megnézzük a többi csatárt azok mozdíthatatlanok(Ibra, Lewandowksi) vagy ha lehetne velük kezdeni valamit akkor pedig iszonyú pénzekért ráadásul nem is biztos, hogy jó megoldás lenne ( Cavani, Benzema, Higuain, Falcao,). Agüero jól nyomja a PL-ben, de én egy középcsatárnak egy erőteljes, fizikális játékost szeretnénk. Apróságok vannak már a középpályán. A csatárok legyenek erősek, fizikálisak. Agüero pedig sokszor sérült, ebből a szempontból pedig jó, hogy nem nálunk van. Amikor egészséges, akkor viszont lövöldözi a gólokat.

    Dzeko helyzete se lett volna könnyű. Bizonyított a PL-ben, de nem hiszem, hogy elengedték volna hozzánk. Ő is idősebb Costánál, ami számomra mindig egy fontos tényező. 3 jó év előnye van Costának 🙂

    Spanyol válogatott együtt volt értékelhetetlen és ez alól ő sem kivétel. Nem nagyon illik abba a rendszerbe, ezért az ottani teljesítménye nem annyira mérvadó számomra. Torres oda jobban illik és valamennyivel jobban is teljesít, mint nálunk.( ami nem nehéz persze)

    Említettem már, hogy reménykedem, hogy Mou beszél vele. Ezen kívül abban is bízom, hogy egy kicsit megváltozik. Új országba, új közegbe került, ilyenkor az ember mindig megilletődik, visszafogja magát. Remélem ez lesz Costával is és a kezdeti állapot megtetszik neki és lenyugszik egy életre. Ráadásul a nyelvet sem beszéli, így akár fölöslegesnek érezheti a magyarázást. Továbbá bízom a PL-be tempójában, hogy ezekre a harcokra nem lesz ideje, arról nem is beszélve, hogy a sokadik szabálytalanság utána talán megunja, hogy bármi helytelent mondjon vagy csináljon.

   • Stonci81

    azért Costa-nak is adjunk esélyt, hiába nem túl szimpatikus. Drogba pl. első szeonjában 41 meccsen lőtt 16 gólt, és színészkedés miatt az elején nagyon is sok probléma volt vele, és lám mivé lett. Terry nyilatkozta még régebben, hogy nagyon meggyőzte Costa játéka, és biztos benne nem lesz neki gond a PL. Láttam pár Atletico meccsek, és a színészkedés mellett azt is megmutatta elég jól pattognak róla a keményebb védők is. A nyomás az miatt lesz, hogy nem fog kapni időt akklimatizálódni, hanem rögtön mindenki topformát vár tőle, bár ha így lesz, akkor mindenki elégedett lehet 🙂 Vb formát meg nem érdemes nézni, mert a kemény tavasz miatt szinte minden európai topjátékos ki volt fárasztva. Az alapján azt lehetne mondani, hogy pl. a spanyoloknál egy jó játékos sincs.

    • Mint írtam, megadom. Drogbát egyébként az első szezonja után bőven felraktam volna egy hajóra Kezsmannal egyetemben, hogy meg se álljanak akármelyik kontinensig, csak Angliát hagyják el 😉

     Ez a Vb formát nem érdemes nézni marhaság meg mi már?! 😀 Írja itt lentebb BlueOne is, de hát kérem, akárhogy is, egy full teljesítmény értékelésnél nem csinálhatunk olyat, hogy hát ezt figyelembe veszem, azt meg nem 😉 Igenis ugyanúgy hozzátartozik a szezonjához, mint bárki másnak. Neymar sem nyomott kevesebbet, mégis ennek a szerencsétlen brazil válogatottnak a nyerő/húzó embere tudott lenni. Robben dettó. Hazard meg mondjuk ugyanúgy le volt eresztve, mint nálunk. Én is egész évben dolgozok. Ha viszont decemberben elbaltázok valamit, az év végi teljesítményértékelésnél nem mondja a főnök, hogy jól van, megkapod a bónuszt, mert hát ki voltál már facsarva itt az év végére 😀

     • Stonci81

      Neymar más tészta…ő év közben..hát..khmm..finom legyek..nem győzött meg a játékával….míg nekünk nem igazán a vb tornán nyújtott teljesítmény a döntő, hanem európai hadszíntéren hogyan bizonyítanak. Spanyoloknál kissé más dolog lehetett, senki nem tudta megközelíteni az elfogadható szintet sem…keypass? hát khmm..nem sok volt 🙂 amúgy majd év közben már úgyis látszik mi lesz 🙂

     • Blue One

      Nem azt mondtam, hogy nem érdemes figyelembe venni, csak, hogy nem kell belőle levonni adott esetben sok következtetést. ( a fáradság nem tényező) Hazard valóban nem mutatott sokat, tőle többet vártam. A csapata jól szerepelt így jobban kitűnik a szürkébb teljesítménye. Costa esetében más a helyzet. Az egész válogatott rossz volt, alig kapott (használható) labdát és ehhez jön még az, hogy nem passzol hozzá a spanyolok játéka.( és ott volt még a sérülés is ugye, talán az is közrejátszott), de közelítsünk másik oldalról. Mindegy milyen okból, de volt 2 rossz meccse a VB-n. A bajnokságba meg 38 jó…(plusz a BL…) Nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy kár azon rágódni, hogy beválik-e, mert ő volt 2 ember közül az egyik mozdítható csatár. Ha megvettük volna Cavanit 60ért az jobb lett volna?(vagy ugyanennyiért Higuaint) Esetleg Jackson Martinezt ugyanannyiért, mint Costát…

 • Piazon is németbe megy, a Frankfurt kapta meg season long.

 • taybor33

  OFF: http://www.nemzetisport.hu/minden_mas_foci/anglia-lampard-vadonatuj-csapatban-folytatja-hivatalos-2352301
  Hát sok sikert neki. A New York-iak meg picit azért bekaphatják, remek játékost szereztek. Reméljük Lamps chelsea-s karrierjének csak egy része zárult le…

  • Nagyon szar érzés őt ott/nem itt látni.

 • RQ17

  Az a baj kicsit, hogy az a lélek, ami benne volt a klubban, és még iszonyatos erőt is képviselt Di Matteo idején (mert lássuk be, nem a varázsfutball, és a szakmai zseni vitte a csapatot a végső győzelemig) szerintem teljesen kihalni látszik. Cahill és Terry (utóbbi max. 1-2 évig sajnos) az utolsó angol magja a csapatnak, ami szépen lassan identitását veszti. Vannak persze pozitív szereplők (Cahill ide mégegyszer, szerintem nagyon fontos szerepe van és lesz, Azpi is ilyen), és lehet meghazudtol majd a csapat, de nekem az, hogy egy Lukaku helyett egy Costa, McEachren helyett egy Fabrégas van a pályán, nem igazán mutatja az irányt, hogy mit is jelent az hogy Chelsea. Minden csapatba kellenek olyan játékosok, akik a klub identitását képviselik, és Lukaku ilyen lehetett volna, míg Costa sosem lesz az, mert ő ambíciózus és hatalmas harcos, sikeréhes, de sosem fog identitást adni sem nemzetnek, sem klubnak. mint pl. Drogba, Lampard, Essien vagy akár Ballack…

  • Fura, hogy ezt mondod, mert a legtöbbek szerint a klubnak eleve nincs identitása. Ergo nehéz lenne azt elveszteni. Már oldalról szerintem persze van, de az pont összekötődik a “nemzetköziséggel”, már anno én is úgy lettem szurkoló, hogy a kezdő 11 kb 11 nemzet játékosaiból állt össze. Engem pont zavar, hogy egyre több a latino, a brazil és spanyol, sőt hát már ugye van egy branyolunk is, hogy teljes legyen a képzavar, miközben nincs a csapatban egy jó kis olasz, vagy holland játékos.

   Drogba, Lampard, Essien vagy Ballack valóban nemzetük hősei is voltak, és utólag azt lehet mondani, hogy a klub adott időszakát fémjelezték. Ezt viszont nem lehet tudni, hogy ha a Chelseaben lesz ismét egy jó 8-10 éves generáció, hogy azt majdan nem-e úgy fogjuk jellemezni, mint a Courtois, Zouma, Matics, Hazard, Oscar, Costa sikercsapat.

   Mindenesetre érdekes felvetés. Most hirtelen amit elindított bennem, még akár poszt is lehet belőle 🙂

   • RQ17

    Az identitás egy nagyon külenleges dolog a futballkluboknál. Van, amelyik klub ezt statikusan hordja (pl. Liverpool, Barcelona, Manchester United, Atlhetic Bilbao) És vannak, amelyek dinamikusan, folyamatos változáson esnek át. Az Atleti nagyon “déli” volt az elmúlt években, amit arra kell érteni, hogy nem volt meg az az energia, ami a 11 játékost, a stábot, a 60 ezer helyi, és több száz ezer közvetett szurkolót összeköti. És ezt a dolgot nem a sztárság határozza meg. Hogy példát mondjak: Agüero volt még kapitány is, és a legjobb játékosunk, de nem töltött be olyan karizmatikus szerepet mint Forlán, vagy most Gabi. Általános vélekedés volt hogy az elmúlt évek Chelseaje még a 2004es Mourinhos csapatra épült. Na hát pont ez az ami az identitás volt. Lampard, Terry, Drogba hordozták azt, és igen, AVB-t pl. lehet pont az buktatta meg, hogy ehhez ő nagyon nem passzolt. King Didier esetleges visszatérése szerintem a legjobb esemény, ami megtörténhet abból a szempontból, hogy az a küzdőszellem ami jellemző volt kicsit visszatérjen. Képzeld el hogy egyszerre vagy a pályán vele… Egyszerűen nem tudsz nem küzdeni. Még a legjobb évében, amikor Anelkával alkottak jó párost, pont az ő tüze kellett ahhoz, hogy Nico felpörögjön a flegmaságából. De persze ez csak magánvélemény!

    • Igazat szólsz, barátom, adom minden szavát.

    • Blue One

     Costát nem biztos, hogy tüzelni kéne 😀 A küzdeni akarásával pedig nem lesz probléma.