Van még hova, de azért alakul

preseasonfriendlyNapról-napra pre-season, fejlődünk, haladunk, haladgatunk, fejlődgetünk, s bár van még hova fejlődeni, azért így, hogy már az érdemi játékosaink is kaptak pár percet, vonhatunk egy mérleget, ami szinte semmire sem jó, de legalább van miről beszélni.

Nehéz ügy mindig a felkészülés, ráadásul kétévente kiadósan meg is sz*patják a válogatottakat adó csapatokat, idén sincs ez másképp, Vb év van, és azért, hogy nyáron is kapjunk érdemi meccseket, cserébe jól kiherélik azokat a klubcsapatokat, akik keretét válogatott játékosok alkotják, ergo a Chelseat is. Nem kell ezt nagyon magyarázni, 2 hét múlva startol a szezon, a keretünk egy része pedig még nyaral, illetve mindössze pár napja csatlakozott az edzőtáborozókhoz. Mi azért teszünk egy gyenge próbálkozást, hogy megosszuk az általunk látottakat veletek, mert van bőven bíztató jel, annak ellenére is, ami meg nem az.

Azért fogom itt kezdeni a kályhánál, mert az előző poszt alatt elindult egy beszélgetés, és nem basztatni akarjuk egymást, meg még csak nem is kötekedni akarunk, de kezelni kell tudni ezeket a meccseket. A felkészülés egy baromi komoly algoritmus alapján kidolgozott logika mentén épül fel többnyire, figyelembe véve a saját csapatunk állapotát, az ellenfél akkori készültségét, a várható erősségét, a taktikai felállását, karakterisztikáját, s amire és amihez épülnek az edzések, gyakorlások – az eredmény majdhogynem lényegtelen. Persze a cél a győzelem, mert hát az sosem rossz – ezért  is szokták általában egy olyan csapattal kezdeni a felkészülést, aki vagy ami egy jó önbizalomnövelő darálással végződik erős sansszal. Idén ez főleg a fakónak jutott, de a tervezést felülírja, hogy Vb, meg adott csapat meddig jut/esik ki ott.

Maradjunk annyiban, hogy 3 komolyan vehető mérkőzésünk volt, ez a 3 legutóbbi, a Ljubjana, a Vitesse és a Werder elleni. Ebből az első egy rossz meccs volt, a második a legjobb, a harmadik meg egy jó meccs volt, rossz eredménnyel, de mindhárom érdekes tanulságokkal.

meccsek

Ha három olyan dolgot kell mondani, ami lényeges változást jelent az előző szezonhoz képest, akkor az nálunk Costa, Fabregas és van Ginkel, illetve a hozzájuk kapcsolódó plusz taktikai elemek. Nem biztos, sőt, inkább mondom, hogy biztosan nem fogjuk tudni mindet beépíteni egyből a játékunkba, de ezek hiányoztak leginkább, leglátványosabban az előző szezon játékából.

A Costával kapcsolatos ellenérzéseimet nem rejtettem el sosem, de ha már jött, próbálok pozitívan állni hozzá, és ebben segítségemre van ő is. Nyoma sincs annak, ami miatt tartottam tőle, persze egy picit megmutatta azért a Vitesse ellen, amikor kiharcolta a szabadrúgást, amit végül Fabregas gólra váltott, mindazonáltal amióta játszik, szinte minden gólunkban tevékenyen részt vett, ha kell, irgalmatlanul bevarrta (Ljubljana ellen), ha pedig kell, nem önző, gólt lövet bárkivel, aki útjába kerül. Egy ilyen csatárjáték pedig nagyon hiányzott, talán a leginkább az előző szezonban, de hát ezt tudjátok ti is, nem fejtegetem tovább. A lényeg, hogy egyelőre azt hozza, amiért vettük, és ez nagyon jól néz ki az előttünk álló szezonra nézve.

matic--really-happy.img

Másodikként említem, bár ez már nem feltétlen fontossági sorrend, Fabregas érkezését. Ellene főként ti hoztatok fel ellenérzéseket, eddig viszont bizonyította azt, hogy miért is hoztuk ide – hihetetlen jól lát a pályán, tízesben és nyolcasban is fasza, ráadásul ismét lett egy pontrúgónk, mert ha nagyon vissza akarok emlékezni, talán januárban Oscar vert utoljára szabadrúgásból gólt, meg hát a szögleteink is olyanok voltak, amilyenek. Nagyon jól osztja le a labdákat, és bár még nála is látszik némi spanyolos flegmaság meg idény eleji forma, az is ugyanúgy látszik, hogy nagy fogás a lufira borotvált fejű katalány, mert pont azt tudja látszólag adni, ami a leeresztő Lampard helyével üresedett meg.

Harmadik a felsorolásban, de nem feltétlen a sorrendben van Ginkel. A holland bizony nem egy olyan skillel rendelkezik, amire szükség lett volna már az előző szezonban is, de nagyon remekül látszott a Vitesse ellen pölö, hogy a Maticcsal alkotott duplapivotja az egyik legütősebb lesz a ligában, bár kíváncsi vagyok, mennyit játszanak majd együtt. Maticsot is meg kell említeni, mert bár ő már egy fél szezont kapott, de mégis vehetjük új igazolásnak, a lényeg, hogy középen mindketten nagyon jól fordulnak le háttal kapott labdával előre, és nagyon komoly through passzokat tudnak előre nyújtani, ráadásul gyorsak is, hogy felérjenek akár a támadásokkal. Ez azért lényeges, mert ugye a tavaly bűnrossz szezont futó Ramires egyetlen olyan tulajdonsága, ami Mikel elé helyezte, a gyorsasága volt, a nigériai labdabiztosságával szemben. Most ezt úgy tűnik megkaptuk csomagban van Ginkellel. Számomra abszolút pozitív csalódás a fiatal holland, és nagyon hiányzott egy ilyen ember a keretből, aki középén nem akaszt meg egy kontrát, ha passz jön, nem szöktetés, valamint felállt védekezéssel szemben is jól fordul le.

in-pictures--the-netherlands-edzés

Amiket még láthattunk az eddigi felkészülés során, az például, hogy megnéztük, mit tud Luis. Na most maradjunk annyiban, hogy számomra egyelőre eléggé rendszeridegen a brazil, bár vannak jó megmozdulásai elöl és hátul is. Azpiliqueta viszont egyelőre meggyőzőbb ott, de jelenlegi formák alapján még Aké is, így nem lepne meg, ha a szezon elején még az előző szezonban megszokott védelemnél maradnánk. Terry jó formában van, Cahill is, nem is vett ki sokat belőlük a Vb (nemröhög), szóval örvendezzünk. Ivanovics is jól tolja, jobbon és középen is, ráadásul eddig elég nyomós érvet mutatott Zouma is amellett, hogy miért is igazoltuk le, s tartottuk itt a szezonra.

Lényeges tényező az is, hogy Cech jó formában tért vissza a sérülése után, és minden jel szerint Courtoist is itt tartjuk, egy fél meccset már kapott, majdnem fogott egy büntetőt, védett egy nagyot, meg át is esett a tűzkeresztségen, lévén már szedett is egyet. Delacsból is láttunk egy keveset, hát ő mondjuk nem tudom, mire kapott +2 évet, de arra jutottunk, hogy ezzel van 2 éve még, hogy odáig fejlődjön, hogy el tudjuk adni.

cech-courtois

Szót kell, hogy ejtsünk még a csapat kerékkötőjéről, akitől nem tudunk megszabadulni az istennek sem, de nézzük a jó oldalát, már csak 2 szezonra van bérlete nálunk. Torres egyelőre most sem mutat többet, mint eleddig Kékben, 2-3 emlékezetes fölérúgása maradt meg a felkészülésről is (na jó, egyet nem rúgott, hanem csöccsel tolt fölé), Costa és Drogba mellett talán kevesebbet fog szerepelni centerben, most 2 meccsen is a szélen kapott pozíciót, meglátjuk, de szerintem szoknia kell a padot egyre inkább. Ne vegyük el tőle, hogy legalább jól mozgott és jó helyekre esetenként, de ettől még nem lett több a csapat számára, mint egy drága ballaszt, aki helyett nem tudunk megfelelő játékost igazolni.

torres

Aztán itt van nekünk Salah, akiből talán a legtöbbet láttunk a felkészülés során, és igazán rajta volt a sor, hogy a többiek távollétében meggyőzze Mourinhot, hogy helye van a kezdőben. Nem mondanám, hogy ezt száz százalékban sikerült volna elérnie, bár elég impresszív a játéka. Gyors, nagyon gyors, nem esik hasra a labdával sem, viszont a kapu előtt elég határozatlan.

Salah

Nem utolsó sorban pár szóban emlékezzünk meg a fiataljainkról is, akiknek Brazília miatt a szokottnál is több lehetőség jutott, és egyen-ketten éltek is vele. Írjuk le a nevüket ide, hogy aztán talán most már majd ne kelljen őket 1-2 szezon múlva úgy emlegetni, hogy na ők sem. Ők pedig Boga, Brown, Aké, Baker, Solanke, akit nálunk láttunk, és a Vitesseben ellenünk felkaristolt Wallace és Traoré performansz sem volt rossz. Az elején megmutatta magát Bamford és Christensen is, kölcsönadása előtt Piazont is láthattuk. Minden esetre nem rossz, amit tőlük láttunk, viszont, hogy ez végül mire lesz elég, meglátjuk. José 3-4 fiatalt emlegetett, akiket a homegrown szabály miatt fel fogunk vinni a nagyok közé, a portugál maga szemléletváltásról is szólt, de hát láttunk mi már karón teherautót, meg különben is sánta kutyának anyja sem érzi a szagát. De talán. Talán.

Úgy vélem, egészen jól sikerültek olyan taktikai próbák, mint a Vitesse elleni high pressing például, ilyet már az előző szezonban is láttunk párszor, de nem alkalmaztuk gyakran. Talán idén ebből több lehet.

Ha figyeltünk, azt is kiszúrhattuk, hogy José azért nem adta fel Azpi bal oldalon szerepeltetését, sőt, becserélte alá Aké-t is, hogy ezzel egy sorral feljebb tolja a spanyolt – elvégre nem a védekezésével volt gond, hanem a támadópotenciálján kell dolgoznia.

Tegnap a Werder ellen elvették tőlünk a meccset, 2 igencsak véleményes büntetőt fújtak be, de fogjuk fel úgy, hogy a felkészülés része a bíráskodás is, illetve a felkészülés arra, hogy adott rigók minden szirszart befújnak ellenünk. Másrészről persze az első félidőben lassú volt a játékunk, a másodikban pedig láttuk, hogy mennyit tud lendíteni rajtunk Hazard és Drogba is akár, ha ők nem idényelejiformáznak, meg egy kicsit pontosabbak, nyerünk 2-5-re kb. De, talán kellett egy ilyen jól szervezett csapat, és talán kellett a vereség is, nagyon hülye közhelyes konklúzióval inkább most, mint a szezonban.

JM-Drogba

Ha minden igaz, ma érkezik a keret maradéka, azaz végre együtt tud készülni a teljes banda, viszont gyanítom a két hét múlva kezdődő szezon startjára ők még nem lesznek készen. Oscaron főleg, de Willianen is látszott a Vb-n is, hogy ki vannak facsarva, mint a … mint a … szar, nem jut eszembe jobb. Most rápihentek, de idő kell, hogy visszanyerjék a formájukat.

drogba

Összességében én azt kell mondjam, hogy akármennyire is nem vág össze az “Én-Chelsea-elképzeléseimmel” a José féle verzió, ez a csapat közel tökéletes lesz a portugál irányítása alatt. Mivel az ellenfelek is jól mutatnak egyelőre, hülyén hangzik, de a szerencsén is múlni fog a szezon – a szerencsén, meg a 3S-en (sorsolás, sérülés, spori). A trófea úgy gondolom, jogos elvárás, és ehhez adott minden: két kiváló kapus, egy erős védelem, végre megbízható pivot, veszettül erős és jól rotálható támadósor, ráadásul végre van csatárunk is. Ha minden igaz, a nemrég szintén Németországba kihelyezett Romeuval megvan a keret a homegrown és hazai szárnya is, azaz létszámban is készen állunk a startra.

Előttünk áll még a török túra, a fradi-meccs, majd közvetlenül a start előtt a hazai Sociedad elleni mérkőzés, aztán 18-án jöhet a Burnley, és a Premierleague kezdetét veszi. Ha lehetne tűkön ülni, mondanám, hogy tűkön ülve várom. De tekintve, hogy ez hülyeség, ülve várom. Bezony.

courtois