Karácsonyi derbi

Assistir-Chelsea-x-West-Ham-Ao-Vivo1Elérkezett, sőt lassan már el is múlik az év talán legszebb ünnepe, a karácsony. Túl vagyunk a fa kínok kínja közti befaragásán, a bejgli hegyek elfogyasztásán, a halászlé elkészítésén, s talán már-már egy-egy feles is lecsúszott, annak érdekében, hogy még szebb legyen az ünnep. A tévé egymás után nyomja a már százszor levetített karácsonyi filmeket, Kevin ismét megvédte a házát a behatolóktól, és idén is óvakodtunk a törpétől. Azonban! Angliában már évtizedek óta rájöttek a módjára annak, hogy ne fulladjon dögunalomba a karácsony, ezért 26-án, az ott ún. Boxing Day-en a családok felkerekednek és kilátogatnak kedvenc csapatuk mérkőzésére. Ez nagyon rendben van, hangulatos forduló lesz tehát a 18., az amely alkalmával a West Ham csapatát fogadjuk.
Ezen poszt e meccset hivatott beharangozni, amely nem olyan megszokott formájú lesz, hiszen egy interjú keretein belül hangolódhatunk rá a találkozóra. Írótársam egy angol blogger kolléga lesz, aki él-hal a West Ham csapatáért, ő nem más, mint többek között a westhamtillidie.com fan page egyik szerkesztője, Sean Whetstone, aki a csapathoz még közelebbi, autentikusabb mondatokkal rukkol elő.
– Először is mutatkozz be pár mondatban, kérlek.
Sean Whetstone-nak hívnak és mióta az eszemet tudom, a West Ham-nek szurkolok. Természetesen bérletes vagyok, a Sir Trevor Brooking Lower standen a Boleyn Ground-on (Upton Park). Podcasten is tevékenykedek, a neve Moore Than Just A Podcast, valamint két szurkolói oldalnál vagyok szerkesztő, a West Ham Till I Die-nál és a Claret and Hugh-nál.
– Milyen hagyományai vannak a Chelsea – WHU meccsnek, mondhatjuk rá, hogy derbi?
Minden londoni derbi nagy jelentőségű a Premier Leagueben, de ez a meccs talán nem olyan fontos a számunkra, mint mondjuk a Spurs elleni. Régi londoni ellenfelek vagyunk és természetesen szeretünk borsot törni az orrotok alá. Régen mumusotoknak számítottunk, ma már viszont ez nem jellemző.
West-Ham-violent-fans-001
– A West Ham jelenleg az előkelő 4. helyen áll a Premier League-ben. Ez minek köszönhető, egy csoda vagy Big Sam ereje?
Nem mondanám csodának, viszont nagyon nagy meglepetés a West Ham szurkolók körében. Tavaly tüntettünk Sam ellen, ami talán inspirálta őt a jobb teljesítményre. Egy éve ilyenkor a másodikak voltunk, hátulról, a 19. helyen álltunk és unalmas focit játszottunk. Viszont az elnöknek, Teddy Sherringham-nek és a nagyszerű nyári igazolásoknak köszönhetően minden megváltozott mára. Sam Allardyce-nak is nagy szerepe van ebben a fordulatban, de tulajdonképpen ez csapatmunka volt.
– Meddig tarthat ki a csapat jó formája? Mit gondolsz, hol végeztek a szezon végén?
Némi szerencsével és kemény munkával ott lehetünk az évvégén a legjobb négyben. Az elmúlt évek statisztikái azt mutatják, hogy akik a szezon ezen részén a top négyben voltak, a hatodiknál nem végeztek rosszabb helyen, szóval kétséget kizáróan megvalósítható ez a hatodik hely.
– Ki a leggyengébb és a legerősebb láncszem a csapatotokban, kitől kell tartanunk?
Stewart Downing és Diafra Sakho jelenleg a legerősebb, de nehéz bárkit is kiemelni, hiszen csapatként vagyunk igazán ütősek. Kevin Nolan idén nem lövi a gólokat, de ez szerencsére nem olyan nagy baj, hiszen van 12 különböző játékosunk, aki a szezonban már betalált.
cq5dam.thumbnail.490.338.margin– Mit jósolsz, mi lesz a végeredmény? Ki fog nyerni és miért mi?
Örülnék akár egy egy góllal kiizzadt győzelemnek is, de reálisabbnak tartom a döntetlent. Látszódni fog, hogy a játékosok is karácsonyoztak, szóval egy 0-0 is benne lehet. Nem azt mondom, hogy Sam beparkol majd a busszal a kapunk elé, de sanszosnak tartom, hogy minden áron megakarja majd akadályozni, hogy a Chelsea a saját játékát játssza.
– Az biztos, hogy nem lesz egyszerű mérkőzés a számunkra, hiszen a West Ham idén már megverte a Liverpoolt és a Manchester Cityt is. Lehetünk mi a következő nagy áldozat?
A Chelsea-nél nagyszerű tehetségek és tapasztalt játékosok alkotják a keretet, ennek ellenére háromesélyes a dolog. Fogadhatunk rá, hogy a WHU megveri a Chelsea-t. Ott vagyunk a legjobb négyben a legnagyobbak között, szóval amennyiben nyerünk, nem számít az már óriás ölésnek.  
Kérdéseim elfogytak viszont van pár adat, ami mellett nem mehetünk el említés nélkül. A számok nekünk kedveznek, mivel otthonunkban 2002 óta nem tudtak nyerni a Kalapácsosok, utóbbi nyolc meccsükből egyen sem diadalmaskodtak (6vereség, 2 döntetlen). Mi azonban szárnyalunk a Stamford Bridge-en, hiszen eddigi összes, tehát mind a nyolc hazai PL találkozónkat behúztuk a 2014/15-ös kiírásban, péntek kora délután tehát jöhet a kilencedik is. A Boxing Day-i meccsekre tulajdonképpen a karácsonyfa mellől jönnek el a játékosok –és maradjunk a statisztikáknál- nekünk ez csak jót jelenthet, mivel veretlenek vagyunk a legutóbbi kilenc karácsony másnapi mérkőzésünkön.
Az ellenfélnél tehát Downing és Sakho okozhat kellemetlenséget, viszont nálunk ott van az a Diego Costa, aki szárnyal hazai környezetben, mivel hét hazai PL meccsén nyolc gólt szerzett. Viszont kétséges Eden Hazard játéka, aki még hétfőn a Stoke ellen sérült meg, ellenben a hét elején csak a kispadon ücsörgő Oscar valószínűleg már a kezdőben kaphat helyet. Érdemes majd Fabregasra is figyelni, aki nagyszerű az idén, hisz’ rekordnak számító, tizenkét gólpasszt osztott ki tizenhat PL meccsen eddig. Ez több, mint amennyit Jack Wilshere adott a mai napig az Arsenal-nál (95 meccsen, 11-et).
Ezzel a nagyszerű adattal buzdítok mindenkit, hogy kapcsoljon pénteken 13:45-kor a Digi Sport1-re és tekintse meg a találkozót. Boldog karácsonyt és Chelsea győzelmet kívánok! KTBFFH!