Dilemma: Falcao, hit or bust?

headMiközben szépen lassan már mindenki kikáromkodta magát, és már-már elfogadta, hogy akár így, akár úgy, de a Costa-Remy-Falcao trióval vágunk neki az új szezonnak, és már szóba is ritkán kerül az esemény, bennem az utóbbi napok hírei és hírfoszlányai csak kavargatják a gondolatokat.

Mellette: szereznünk kellett egy olyan csatárt, aki:

  • lehetőleg olcsó, hiszen nem első számú kerettag
  • mivel nem első számú kerettag, ne legyen eget regető a fizetése, emellett fogadja el, hogy a kispad nem a világ vége
  • ha viszont kell, álljon készen, hogy akár a Barcelona elleni BL negyeddöntőn lép pályára
  • illik JM elképzeléseibe, a csapat taktikájába, a csapatképbe

Ezeknek a feltételeknek végeredményben Falcao, mint olyan, megfelel. Ellenben elég komoly kételyt ébreszt mindenkiben, hogy utoljára Spanyolországban volt képes csatárhoz méltó teljesítményre, az pedig nem most volt. Sokan még a szakértők közül is úgy vélik, hogy ha José képes lesz eredményt kisajtolni a kolumbiaiból, akkor tényleg ő maga a messiás. JM elmondása alapján beszélt a csapattal, Costával és Courtois-val, akik már játszottak vele egy csapatban, Terryvel és Cahillel, akik védőként találkoztak vele, és ez alapján bólintott rá a kölcsönvételre. Sokak a szakmában megkérdőjelezik, hogy akkor most évekkel ezelőtti teljesítmény és 1 tavalyi meccs alapján igazolta-e le a portugál… na most nekik üzenem, hogy José nyilván nem hülye. Tekintve, hogy milyen kapcsolatot ápol Lajossal, én már csak abban is biztos vagyok, hogy vele beszélt nem egyszer. Ettől persze még lehet bukta a srác, de azt kétlem, hogy José körültekintés nélkül igazolt volna – és amióta reaktiválta a Chelsea, nem lehet igazán panaszunk a beválási rátára.

És ami elég erősen a kölcsönvétele mellett szól, és ez, ezek a számok és nevek azok, akik az egész posztot ihlették:

  • Benteke 32,5M
  • Berahino 25,0M
  • Ings 10M
  • Mitrovics 13M

Bár a számok itt-ott csak közelítőleg lehetnek helyesek, hiszen nem hivatalosak, vagy még meg sem köttetett az üzlet, de rettenet összegek repkednek olyan csatárokért a piacon, akik a fentebb említett követelményhalmaznak felében-harmadában felelnének meg mindössze.

Ellene:

Nem kevés dolog van, ami viszont továbbra is rémisztően hat a Chelsea drukker számára: elvégre Falcao teljesítménye, ahogyan fentebb is szólottam róla, nem hónapokban, hanem években mérhetően írja le a nem megfelelő irányú görbét a vonatkozó koordináta rendszerben, ráadásul legutóbb épp a PL-ben égett meg – itt már nehéz a Monaco-ra mutogatni. Fittségét tekintve sem állunk túl jól, bár, ha úgy vesszük, eleget pihent a ManU padján, de a nyáron eddig egy botrányosra sikerült hazai tornán, és egy 2 hetes pihenőn van túl. Valószínű, hogy az ezer játékpercet nem fogja megugrani a szezonban, ellenben 300 alatt is romba lehet dönteni egy egész szezont, ha arról van szó. Alap esetben ugyan nem lehet számolni egy játékos sérülékenységével, de tekintve Costa és Remy előző szezonját, maradjunk annyiban, hogy a rizikó-faktor ebből a szempontból magasabb szinteket verdes.

***

Sokat jelentene, ha egy jó felkészülésen lenne túl, és már az idény előtt lekerülne róla a teher fele azzal, hogy az előszezonban 1-2 góllal debütál. Egyelőre még szinte semmit sem láttunk belőle, Mou elmondása alapján 20-30 percet kaphat a Barcelona ellen, nem kezdőként. Nem lenne utolsó dolog, ha már a bárka ellen betalálna, még akkor sem, ha az épp a dzs csapatával van már a pályán…