Irány a címvédés!

0807 chelsea-swansea1Holnap elrajtol a világ legkirályabb bajnokságának új idénye, amit annyi keserves év után végre ismét címvédőként kezdhetünk. Ennek értelmében nem is lehet más célunk, mint hogy a kemény munkával megkaparintott serleget magunknál tartsuk, s ne engedjük át szezon végén senkinek. Regnáló bajnokként az első meccsünk a Swansea City ellen lesz, őket és persze magunkat is felkonferálom alább.

„Ha rosszul sikerül a főpróba, jó lesz a premier” – tartja a mondás. Ha ez esetünkben is így lesz, akkor bizony remek mérkőzésre van kilátás holnap!

Történt ugyanis, hogy csapatunk a felkészülési időszakban nem nyert meccset, ami még úgyis nyugtalanító lehet kissé, hogy tudjuk, ilyenkor nem a győzelem a fontos (de nem is a részvétel, mint a dedóban, hanem a formába lendülés és a finomhangolás). Tétnélküliség ide (már ahol), nívós ellenfelek oda (már amikor), felforgatott csapat amoda, azért ilyenkor is szeretjük a konstruktív támadásokat, a szép cseleket és a gólokat. Persze azzal is kitörölhetjük a seggünket, ha most megy a kivagyiság, aztán az éles meccseken meg jön a kipukkadás – láttunk már ilyet is –, szóval korai még ajvékolni, nem maradtunk le semmiről (legfeljebb egy jelképes trófeáról).

Szép momentumok azért akadtak
Szép momentumok azért akadtak

Mindezek tükrében dőreség lenne messzemenő következtetéseket levonni az utóbbi napok-hetek alapján. Mert addig oké, hogy rég lőttünk gólt, hogy Rémy és Falcao sem érzi igazán a kaput, hogy többiek se nagyon kerülnek helyzetbe, valamint hogy a védelmünk is inkább hasonlított flúgos futamra, mint áttörhetetlen falra, de mindez senkit sem fog érdekelni, ha mostantól elkezdi a szebbik arcát mutatni a Chelsea.

Első körben holnap, nagyjából 24 óra múlva villanthatjuk meg oroszlánkarmainkat, amikor is a Swansea érkezik hozzánk vendégségbe. Jól tudjuk, milyen kultúrája van mifelénk a hárompontos nyitásnak, utoljára 1998-ban kaptunk ki (Coventry-ben 2:1-re), s legutóbb 2011-ben nem sikerült győzni (akkor a Stoke otthonában játszottunk gólnélküli döntetlent). Nem mellesleg miénk a legtöbb elsőfordulós pont a PL történetében, szám szerint 50 (15-5-3), ami azért is nagy szó, mert ezek egy részét még a történelem előtti időkben gyűjtögettük. További biztató tény, hogy José alatt eddig egyszer sem ragadtunk be, vagyis hatból hatszor megvolt a győzelem a legelején (a ManUnited, a Wigan, a ManCity, a Birmingham City, a Hull City, tavaly pedig a Burnley ellen).

Arra pedig jó esély van, hogy ezeket a szép statisztikákat ne rontsuk el holnap. A Swansea ellen ugyanis rendre jól ment eddig a bajnokságban, konkrétan a walesiek feljutása óta mind a négy hazai meccsünket megnyertük, ráadásul impozáns 11:3-as gólaránnyal. Legutóbb szintén viszonylag korán találkoztunk Monkékkal, a mérkőzést pedig 4:2-re nyertük (Diego Costa triplájával és Remy szimplájával).

Remy első gólja Kékben tavaly a Swansea-t keserítette
Remy első gólja Kékben tavaly a Swansea-t keserítette

Nem árt viszont észnél lenni! A walesiek tavaly rögtön a nyitófordulóban begyűjtöttek egy nagy skalpot, amikor legyőzték van Gaal azóta is alakuló Unitedjét az Old Traffordon. Nem mellesleg a Swansea a 2014-2015-ös kiírásban képes volt oda-vissza megverni a Vörös Ördögöket és az Ágyúsokat is, ami rajtuk kívül csak nekünk és a West Hamnek sikerült a Premier League-ben egy idényen belül. Nyugodtan kijelenthető, hogy a szimpatikus kiscsapat titulust már kinőtték, ugyanis immáron jogos igényeik vannak a középmezőny-béli tagságra.

Ami a változásokat illeti, nem jellemző a Swansea-ra, hogy rosszul igazolnának, így vélhetően a friss érkezők (élükön André Ayew-val) is lendíteni fognak a csapat játékán. Játékstílusuk is vélhetően megmarad olyannak, mint amit megszokhattunk tőlük, s továbbra sem fognak könnyen szabadulni a labdától és felvállalják majd a támadószellemű, kombinatív focit is.

Nagy beújítások a mi keretünkben vagy játékunkban sem voltak, bár én utóbbitól várok egy jó adag javulást, tekintve, hogy van hova, no meg az idény elején azért rendre jól szokott menni. Tavaly nagyot szóltak az új igazolások, most ilyen sokkra nem számítok, ezúttal tehát inkább a stabilitás és az összeszokottság lehet a fegyverünk. A kezdőnkben tíz hely gyakorlatilag elkelt, egyedül azon érdemes lamentálni, hogy ki kezdjen elől. Ha Diego Costa nem lesz bevethető, akkor én inkább Falcao-ra voksolnék, mert bár a góllövéshez eddig nem sok köze volt a kolumbiainak, fontos lenne éreznie a bizalmat, ráadásul baj esetén Remy-től sokkal inkább várható a plusz és az új lendület.

Büntetőt lőni tud, most már jöhetnek a gólok!
Büntetőt lőni tud, most már jöhetnek a gólok!

Az előző idényben könnyű mérkőzésekkel, újoncok ellen indult a futam, most azért több a veszélyforrás az augusztusunkban. A Swansea ellen viszont muszáj nyerni, ennek terhét és esetleges következményeit pedig már vállalnia kell a csapatnak. Az ellenfelet tisztelve és a veszélyekkel kalkulálva is bízom egy magabiztos, többgólos győzelemben. Továbbra is Blue Is The Colour!