Ó Kapitány, Kapitányom!

Másfél hét telt el a Palace elleni blama óta, a vereség hatására alkalmazott agyradír hatása csökkenni kezdett, így most ismét van erőm és hangulatom kedvenc csapatomról elmélkedni. De amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten, szóval az idei produkciónknak köszönhetően keserédes és vészjósló sorok következnek alább.

Adva vannak bizonyos tények, úgy mint a négy bajnokin benyelt kilenc gól és az ezzel járó ’Második legpocsékabb védelem a ligában’ kétes értékű kitüntetés. Nyugodtan kijelenthető, hogy nem erre számítottunk. Ez ugyanis még mindig az a bajnokcsapat, amelyik a legkevesebb gólt kapva lett tavaly első a ligában és amelynek személyi összetétele – hátul legalábbis – nem változott meg, miközben mégsem az. Mégis mi történt?

Ha áttekintjük a kapott gólokat – tudom, hosszadalmas munka ez, hiszen volt belőle elég –, akkor megfigyelhetők bizonyos általánosságok. Az egyik legfontosabb, hogy nem nagyon volt olyan, amit egyértelműen egy ember nyakába varrhattunk volna, sőt nemritkán akár három-négy játékost is elő lehetett venni. A másik, hogy – főleg kényszer hatására – láthattunk Terry-Cahill, Terry-Zouma és Cahill-Zouma duókat és nem lehet azt mondani, hogy bármelyik érdemben verseny- és ütőképesebb lett volna a többinél. Ehhez adjuk hozzá Ivanovics és Azpilicueta hányaveti emberfogását a két szélen, valamint a szende elsőbálozóvá átvedlő Matics teszetoszaságát és Fabregas béka segge alá züllő passzhatékonyságát, s kész is volna a totális homály.

A bosszantó kapott gólok egyike
Egy bosszantó és elkerülhető kapott gól a sok közül

Látható tehát, hogy jelenleg nem nagyon van biztos pont. Szokták mondani, hogy ami az előnye, az a hátránya is, meg hogy egyszerre átok és áldás: nos, valahogy így vagyok a védőnégyesünkkel és az előtte ügyeskedő pivottal. A legfőbb adu a védekezésben ugyanis épp az összeszokottság lehetne, ehelyett most azt látni, hogy ezek a zömében régi harcostársak nem értik meg egymást, illetve nem hogy egymás hibáit nem tudják korrigálni, de még a saját lábon megállás is nehézségeket jelent. Az idei teljesítményük alapján mindegyiküket bőszen padra lehetne vágni. Igen ám, csak hogy José annyira elégedett volt velük – a tavalyi produkciójuk után okkal – hogy nem gondoskodott igazi hátországról, így azok, akik korábban teljesítményükkel vívták ki pótolhatatlanságukat, azok most a gyenge pad miatt maradhatnak a kezdőben.

Félreértés ne essék, nem a teljes sorcsere mellett kampányolok, de a kapus és a támadószekció közti hatos ebben a formában ha meg nem is bukott, de bántóan botladozik. A ’Kicsit mindenki hibás’ elve miatt pedig ugyanúgy lehet mutogatni Ivanovicsra, mint Terryre vagy Maticsra, ami nyilván nem könnyíti meg a szakmai stáb dolgát, hiszen nem arról van szó, hogy kéne egy felkeményített balhátvéd vagy egy hatékony box to box középpályás és rendben is volnánk. Az előállt helyzet pedig egyre zavaróbb, demoralizálóbb, ráadásul értékes pontokba került már most.

Az egyik megoldás, hogy a két hét szünet alatt mindenki vesz megfelelő mennyiségű mély levegőt, lehiggad vagy felpörög, összeszedi magát és elkezd végre méltó módon futballozni. Kipróbált harcosokról van szó, mind bizonyították nem is oly rég, hogy milyen az, amikor igazolják a klasszisukat.

A másik megoldás, hogy José elkezd óvatosan belenyúlni a csapatba. Baba Rahman, Mikel vagy Loftus-Cheek is ott van kézközelben, nyilván bármelyikük szívesen találná magát a kezdőben. Az így padra kerülő alapemberről cserébe lekerülne némi nyomás és minden bizonnyal enyhülne a folyamatos játszatás miatti leterheltsége is, arról nem is beszélve, hogy az újakkal érkezhetne némi felpezsdülés is.

Külön szólanék Terryről. Nem akarok bűnbakot kreálni a jó öreg Johnból, de csapatkapitányként és a védelem vezéreként az ő szerepe és formája kulcsfontosságú. Tavaly tagadhatatlanul a védelem nyerte meg a bajnokságot (persze volt ott még jó pár megkerülhetetlen elem Fabregastól kezdve Hazard-on át Mourinhoig, de a vége felé már nagyon kellettek azok a clean sheetek), aminek Terry volt talán a legstabilabb pillére, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy minden percet a pályán töltött.

Itt épp kiállítás miatt távozik idő előtt
Itt épp kiállítás miatt távozik idő előtt

Ehhez képest idén már augusztusban feje tetejére állt vele minden, csupán a nyitómeccset játszotta végig: volt lecserélt, kiállított és eltiltott is már. Sajnos – és ebbe a pályán töltött ideje is beleértendő – egyikben sem volt köszönet. A piros lapjával járó emberhátrányt nem kell magyarázni (bár érdekes módon ez volt az, ami nem járt pontvesztéssel), viszont a többit igen. Jelen állás szerint elméletben és gyakorlatban is ő a védelem vezére: csapatkapitány, az öltöző hangja, maga a megtestesült tekintély. Ezt hiányában se Cahill, se Zouma nem képes átvenni, ami nyilván nem az ő hibájuk, tekintve, hogy Terry jól kiérdemelt presztízse attól olyan, amilyen, hogy nem a legyek hordták össze. Viszont ha a pályán van, akkor muszáj ezt igazolnia vezényszavakkal éppúgy, mint kő kemény védőmunkával.

Márpedig most úgy tűnik, hogy a még tavaly is sokszor tényleg nagyot játszó és fénykorát idéző Kapitány fölött eljárt az idő: le- és alulmarad, átjátszható, rossz döntéseket hoz. Nyilván nem kell őt még temetni, hisz nagy harcos, tudjuk jól. De benne van a korban (35 éves lesz decemberben), ami az ő posztján már akkor is a leszállóág jele, ha nem gyötrik úgy a sérülések, mint őt, valamint ha szerényebb terhelést kap harminc fölött, mint ő. Elég megnézni, hogy a vele nagyjából egyidős angol belső védők (Campbelltől Kingen át Ferdinandig) hol tartottak és milyen teljesítményre voltak képesek ebben a korban. Elárulom, amelyikük egyáltalán még pályán volt, az csak nyomokban emlékeztetett hajdani önmagára.

Még tavaly tavasszal is voltak kiváló meccsei
Még tavaly tavasszal is voltak kiváló meccsei

Szóval nincs mit csodálkozni azon, ha már nem tud előtörni belőle az az állat, ami egykoron. Az viszont nagyon nem mindegy, hogy mit tud magából kihozni. Mivel körülötte mindenkinek van elég baja, azt most fölösleges lenne várni, hogy őt tehermentesítsék, esetleg besegítsenek neki. Muszáj tehát megráznia magát és mozgósítania a tartalékait amellett, hogy tetszik vagy sem, az illetékeseknek egyre inkább keresni kell az utódját, illetve ki kell dolgozniuk egy Terry nélkül is hatékony védekezési szisztémát.

Huszonhatosunk még mindig fontos láncszem, a klub egyik legnagyobb értéke. A jelenlegi vészterhes időkben pedig a megszokottnál is nagyobb és fontosabb szerep jut neki: össze kell fognia a társaságot, erőt és magabiztosságot kell sugallni. De hamis illúzió, hogy bírni fogja úgy, mint régen. Nagy kérdés, hogy csapatkapitányként és korszakos alapemberként megismert és megszokott Terry miképp éli majd meg a leépülést és annak minden nyűgét. Ne feledjük, hogy Lamparddal, Drogbával vagy Cechvel ellentétben a Kapitány a karszalag okán különleges státusszal bír, ami tartósan a padra száműzve kényes helyzetet eredményezhet.

Ez viszont még szerencsére picit odébb van. Terryre és a vele járó karizmára, valamint szervezőkészségre nagy szükség van – mindjárt szombaton, az Everton ellen… Továbbra is Blue Is The Colour!

 • thiemecsaba

  A stábnak fel kell ráznia elsősorban saját magát, utána meg az egész csapatot! Mivel nem jött olyan ember, aki ezt helyettük megteszi. Max Abrapapa benéz az öltözőbe…

 • kasata91

  Pletykák szerint Kürtő térdsérülést szenvedett edzésen. Még nem tudni milyen súlyos és mennyit kell kihagynia (ha egyáltalán ki kell)

  • myheartisblue

   Egyelőre több cikk is azzal foglalkozik h. a hihető (jahNEM!) The Sun fújta fel a Tibót sérülését! Kis koccanásrol számolnak be, amit azért a biztonság kedvéért ellenőrizni kell.

   http://sportwitness.ning.com/forum/topics/from-belgium-chelsea-awaiting-results-of-tests-on-courtois-knee

   • WudigessBoi

    Az eddigiek alapján Begovic minőségi pótlás, de jó lenne végre ideális kezdővel felállni.

    • mohacsia

     Az ideális kezdőnkben sem volt eddig sok köszönet! 😀

     • thiemecsaba

      Ott a pont! Én inkább egy felforgatott kezdőt várnék! Az okok, azt hiszem egyértelműek, hogy miért.

      • myheartisblue

       nem a Goodison Park-ban kezdeném el felforgatni a csapatot. De abban is van ratio amit te mondasz, csak hogy pont most kell-e ezt meghuzni?

       • thiemecsaba

        Végülis nem én döntöm el, hogy mikor kell ezt meghúzni(sajnos/nem sajnos)… De nem szeretnék januárig várni egy ilyen lépéssel!

       • Blue One

        Miért mikor kéne? Meddig játszunk még egy vagy kettős emberhátrányban? Ez is sok volt már…

     • WudigessBoi

      Egyfelől ja, másfelől piros lapok, eltiltások és sérülések miatt volt már jó pár kényszermegoldás, ami nélkül egyszerűbb lett volna az élet.

   • Gabor1092

    Na ha igaz a hír amit olvastam, akkor 2-3 hónapot hagy ki a belga.

   • kasata91

    Nem hinném, hogy az (közel)egyetlen posztunkat ahol minőségi csere van, arról kezdenének kacsázni. Addig nem aggódok a kapusposzt miatt amíg nem Blackman véd.

 • Blue One

  TBO-ra úgy néz ki hosszabb szünet vár… 🙁 Ha igazak a hírek, akkor nem a hetek száma kérdéses, hanem a hónapoké…

  Milyen jó lenne ha PC még itt játszana…Tavaly “örültem” volna egy ilyen szituációnak, és akkor még a CS rekord is meglett volna PC-nek. Ettől függetlenül Begovic is remek kapus. Most annak kell örülni, hogy őt szereztük meg nem pedig mást…Pedig voltak rémhírek…

 • kasata91

  Azért a Real eddig is szopó rolleren pörög mostanában DeGea ügyben. De ez aztán a totális trollkodás. 😀

 • Blue One

  Sajtótájékoztató címszavakban:

  -TBO tényleg sérült, műtét vár rá. Visszatérésének időpontja nem ismert.
  -Oscar nem lesz ott a keretben

  -PAPY:
  Mouriho elismerte, hogy nem az ő döntése volt a leigazolása. Nincs ideje felkutatni játékosokat, nem ismer mindenkit. Egy olyan ember ajánlotta, akiben maximálisan megbízik, így olyan mintha ő igazolta volna. Azt mondta még, hogy ugyanaz az ember ajánlotta Papy-t, aki anno Zoumát is!

  Eddig is jó érzésem volt Papy-val kapcsolatban, így aztán végképp!!

  • Kürtőt nagyon sajnálom, miatta is, meg magam miatt is – de itt a lehetőség Begónak, amit kb maga sem hitt volna: ez kb 10-12 meccs, vagyis legalább annyi úgy tűnik, BL-lel, kupákkal, bajnoksággal. Basszon oda.

   Oscar meg remélem tényleg félépül lassan, JM szerint a Maccabi v az Arsenal ellen már kezdhet.

   • Blue One

    Magad miatt miért sajnálod? 😀

    • jajj, értsed már – magamat sajnálom 😛 :))
     én csípem a belga madárijesztőt. És rohadtul sajnálom, hogy lesérült.

  • lamps8

   full Scolari szezon eddig, fos játék, sérültek, érthetetlen igazolások. már csak maga az öreg Luis hiányzik.

   • ?
    Big Phil alatt nem kaptunk ki az előszezonban, ha jól rémlik, és az első fordulókban végig győztünk… (közben rákerestem, 1 döntetlen volt a spurs ellen, de 4 forduló alatt 3gy, 1d – 9rúgott, 3kapott gól, és elvertük a City-t 😀 )

    Scolarival a szezon közepén (novemberben) kezdődtek a bajok, mert nem tartott erőnléti edzéseket, a srácok meg kipurcantak – meg hát ugye, hiába intézte el a kicsiket, rangadót nem tudott nyerni. Szerintem közel sem hasonlít ehhez a szezonhoz.

  • kasata91

   Attyavilág. Erre nincsenek szavak.

  • myheartisblue

   Ez annyira jó, hogy már szar. Jesus kérlek vedd le! 😀

 • Blue One

  5 – Cesc Fabregas hasn’t scored or assisted in his last 5 PL apps; his
  longest run without a goal involvement in the PL since Mar 2008. Dry.

  Ez azért nem gyenge.

 • myheartisblue

  https://youtu.be/ZNwigcZ6Lr8

  A mai sajtótájékoztató full.

 • Courtois sérülése rosszabbkor nem is jöhetett volna, de legalább aggodalomra nincs okunk Begovic mellett. Ha 4 éve jött volna egy ilyen sérülés, nagyjából a leggyengébb pontunk a portás lett volna, de így nem. Így a fő kisüléseket kereshetjük egyel előrébb, majd előrébb és még előrébb. Kvázi továbbra is az a legbiztosabb.

 • Thibaut Courtois

  Yesterday I underwent surgery on the internal meniscus of my right knee. I’m feeling better now, a few more days in the hospital. We will work hard to return better! Thx to the entire medical staff and to all my fans for the great support!

  • olvastam olyat is, hogy Barcelonában(!) műtötték, és a spanyolok szerint nem 2, hanem 4 hónapot kell kihagynia. Nem hiszem, hogy így lenne (egyik sem), de olvasott esetleg valaki más is hasonlót?

   • Sir Idemitirjak Boglárka

    Én 2,5 és 4 hónapokról olvastam, de vegyesen írják mindkettőt.

 • Hat ahogy nezem Jose nem igen tartotta be az igeretet a fel kezdo lecserelesevel kapcs. Konkretan semmi. Mindenki ott van, kiveve Wilmos 😀 amen.