Bournemouth-Boxing Day a Bridge-en

Eddie Howe csapata soha nem nyert első osztályú meccset a karácsonyi forduló alatt. Igaz, erre a tavalyi idényt leszámítva nem igazán volt lehetőségük.

Csapatszemle

Sérültjeink száma az utóbbi időben sem változott. Terry továbbra is izomproblémákkal küszködik, valószínűleg a naptári évben többet már nem lép már pályára, így 2016 utolsó perceit az Everton elleni diadal alkalmával tölthette a gyepen még novemberben. Annak ellenére viszont, hogy a sebesülések száma nem nőtt, keretünk igenis csökkent.

Costa és Kanté beszedték ötödik sárgalapjukat, a limitet áthágva pedig az egymeccses eltiltás automatikusan járt nekik. Nem kell különösebben részletezni, hogy mindkét játékos jelenleg „pótolhatatlan”-státuszban tölt be kulcsfontosságú szerepet a csapat egységében, ám ugyanakkor  szerencsésnek is mondható a dolgok alakulása. A vastüdejű francia kivétel nélkül minden bajnokit végigjátszott ezidáig, Costa pedig az összes PL-meccsen kezdve alig töltött kevesebb időt a pályán, mint Kanté. A pihenő (ha kényszer is) tehát kijárt már mindkettőjüknek. Az ellenfél pedig az a Bournemouth, amelyik az utolsó 5 meccsén 12 gólt kapott, ergo Costa hiányában is illő lenne minimum 2 találattal felülmúlni Howe-ékat.

Pótlásként valószínűleg előkerülnek a raszta-ikrek, Chalobah és Batshuayi, akik egyedül játékhiányuk miatt adhatnak okot az aggodalomra. A másik felvetődött lehetőség csatárposztra Iva, akivel azért elég érdekes lenne kivitelezni a presszinget, vagy a kontrákat, vagy… úgy bármit, ami a befejezést megelőzi.
Ne feledkezzünk meg Oscarról sem, aki a január kezdetével hivatalosan is a Shanghai SIPG focistája lesz, tovább bővítve brazilok számát Ázsiában.
Kanté hiányában továbbá esedékes a 3-5-2 ismételt bevetése a középpálya stabilizálása végett. Tekintettel arra, hogy a Cseresznyék utolsó 7 fellépésük mindegyikén betaláltak, ez nem is lenne egy elvetendő ötlet.

Ellenfélanalízis

A Bournemouth keretében kimagasló mennyiségben tolonganak a brit és HG-játékosok. Két érkezőt kivéve a nyár is hasonló futballisták begyűjtésével telt. A Leeds-ből érkező Lewis Cook, a Stoke védője Wilson és az ex-poolos Ibe-Smith duó tartozik a nevesebb igazolások közé. Melléjük még kikölcsönözték a Chelsea egyik nagy ígéretét, Nathan Akét, és az Arsenal öröksérült középpályását, Jack Wilshere-t. Kitérnék rá, hogy Aké utolsó 6 meccsét egyaránt végig tolta, 3 gólt jegyezve.

Novembertől számított eredményeiket látva a sorminta igen egyszerű: LWLWLWL.  Idegenben azonban kimondottan satnyán teljesítenek, mindössze egy mérkőzést nyertek a Dean Court-től távol, pont az egyik legizzasztóbbnak számító színtéren, a bet365 Stadiumban Britanniában.
Sérülések terén nekik sincs különösebb problémájuk. Ugyan Cook továbbra sem áll rendelkezésre, de Stanislas és Surman az előzetes bejelentések alapján visszatérhetnek a keretbe.
A „Bombi” idén uderdogként többnyire a felszabadítás-kontra kombóval próbál megélni, és bár – ahogy fentebb is említésre került -, előző 7 párharcukon egyaránt betaláltak,  a védelmük egy összeszedett csapat ellen képes önmagát is legyilkolni.

Howe egylete tavaly bárminemű nehézség nélkül maradt bent a PL-ben, minden bizonnyal ez idén sem fog másképp történni.

Sporttörténelem

A Bournemouth egészen feljutásáig csak két bajnoki találkozót vívott meg a Kékekkel, még a 88-89-es idényben, az angol másodosztályban. A később ligagyőztes Chelsea idegenben 1 gólos vereséget szenvedett, otthon viszont 2-0-ra múlta felül ellenfelét. Tavaly (először a Premier League-ben ) a 0-1-es hazai zakó után Hiddink mesterrel 4 gólt lőve adtuk vissza tartozásunkat a bordó-feketéknek.

Érdekesség, hogy bár a Bournemouth a Boxing Day-en még nem nyert elsőosztályú meccset, az utolsó 6 ünnepi fordulóján veretlen maradt, és mindezeken összesen 1 gólt kapott. Azonban ilyen tekintetben a Chelsea sem áll rosszabbul. 2003 óta nem vesztettünk meccset a karácsonyi mince pie behabzsolása után, akkor a Charlton ellen buktunk 4-2-vel. Mérlegünk azóta 6 győzelem, 5 döntetlen.
Mindemellett 2016-ban kettővel több PL-győzelem áll Conte neve mellett, annak ellenére, hogy fele annyi mérkőzésen képviselte csapatát, mint Eddie Howe.

Tipp

Egy 2-1-es győzelemmel már elégedetten tekinthetünk az év utolsó mérkőzése felé. Kellemes karácsonyi meglepetés lenne, ha Batsu egy duplával életjeleket adna magáról, Iva hasonló performansza pedig karácsonyi csodának minősülne.

Ha a 12. meccsünket is behúzzuk in a row, a 2009-es rekordunkat átadjuk a múltnak, és 2 meccsre leszünk attól, hogy beállítsuk az Arsenal ligarekordját

Győzelemmel felmagasztalt ünnepeket kívánok minden szurkolótársamnak! Keep the Blue Flag Flying High!